Madal nafta hind, nõrk rubla ja lääne sanktsioonid põhjustasid selle, et Venemaa majanduslangus oli aasta esimeses pooles 3,4%. Nafta on Venemaale ülioluline ning seega peavad nad püksirihma koomale tõmbama. Kuidas mõjub neis tingimustes sõjategevus Süürias?

12-protsendilise inflatsiooni tingimustes plaanitakse järgmisel aastal pensione tõsta vaid 4% võrra. Samas ütevad analüütikud, et Süüria-laadseid projekte saab Venemaa endale ilma probleemideta lubada. Esiteks on need tunduvalt odavamad kui USA sarnased operatsioonid ning lisaks on sõjavägi aastate jooksul saanud väga kõva rahalist toetust. Väga oluline on seegi, et avaliku arvamuse küsitlused näitavad, et Putini tegutsemine Süürias on oluliselt tõstnud tema ja tema sõjaliste operatsioonide läbi viimise populaarsust venemaalaste seas.

Isegi kui Venemaa jätkaks oma õhurünnakutega veel aasta, kuluks riigi kaitsekuludele mõeldud eelarvest selleks vähem kui 3%. Sellise hinnangu on andund kaitseuuringute grupp IHS Jane's.

„Me usume, et nende käimasolev sõjategevus maksab päevas 2,3 kuni 4 miljonit dollarit," ütles vanemanalüütik Ben Moores.

2016. aasta kaitsekulutuste real vaatab Vene riigi eelarvekavas vastu 51 miljardit dollarit. Suur osa plaanitavatest militaarkulutustest on saladuskatte all. Niisiis ei ole teada, mida Vladimir Putinil veel plaanis on.

IHS Jane'si kalkulatsiooni aluseks on teadmine, et Venemaa kasutab täna Süürias 36 sõjalennukit ja 20 helikopterit, mis asuvad Latakia lennubaasis. Sealt teevad nad päevas keskmiselt 30 rünnakut ja iga kord kasutavad viit pommi. Lisaks võtab raport arvesse, et kohal on 1500 sõdurit ja mereväe tugi.

IHSi andmetel kulutab USA Afganistanis päevas umbes 4 miljonit dollarit. Seda siis sama arvu sõdurite ja sõjatehnika peale.

Venemaa hoiab kokku kütuselt, kuna suur osa liiklust toimub merel. Sõdurite palgad, kulud toidule ja meditsiinile on väiksemad. Lisaks on sõdurid koondunud ühte baasi, mitte ei ole laiali mööda lahingvälja.

Pentagoni viimastel andmetel on USA 14 kuuga islamistidest terroristidega võitlemisele kulutanud umbes 4 miljadrit dollarit - see teeb 10 miljonit päevas.

Paljud analüütikud ütlevad, et on võimatu arvutada, kui palju Venemaal tegelikult sõjategevusele raha kulub. Ometi on nad nõus, et kaitseeelarve kogumahuga võrreldes on tegemist väga tagasihoidliku väljaminekuga.

„See (sõjategevus Süürias) kaob lihtsalt meie kaitseeelarve musta auku," ütles sõjandusekspert Vassili Zatsepin.

Süüria operatsioonideks leitakse rahalisi katteid ka mujalt, süsteemist seest. Üks kõrge valitsusametnik ütles, et vähendatakse kodus toimuvate militaarõppuste arvu.

Analüütik Ruslan Puhhov tõi välja, et ametlikult koosneb Venemaa kaitsejõud miljonist inimesest, kuid kõik teavad, et reaalne number on 850 000 kandis. Samas jagatakse rahalisi vahendeid siiski miljonile inimesele mõeldes. Seal tekkivat ülejääki saab samuti sõjategevusse suunata.

Kulusid vähendab ka see, et kasutatakse aegunud laskemoona ning tõenäoliselt kästakse Süüria valitsusel teatud kulud, näiteks kulud kütusele, kinni maksta.