TransferWise teatas täna, et Silicon Valley riskikapitaliettevõte Andreessen Horowitz investeerib Eesti idufirmasse 58 miljonit dollarit. "Vähesed asjad viivad meid nii elevusse, kui eestlastest (idufirma) asutajad," teatas Marc Andreessen Twitteris uudist kommenteerinud president Toomas Hendrik Ilvesele. 

Financial Times'i allikate sõnul hinnati juba varasemate läbirääkimiste käigus TransferWise-i väärtuseks miljard dollarit. Kui see info peab paika, siis saab Andreessen Horowitz oma 58 miljoni dollariga vaid veidi üle 5-protsendilise osaluse. See võib kõlada väiksena, kuid ükssarvikute klubis kehtivadki omad reeglid, nagu kommenteeris tehingut Ärilehele riskikapitali-maailmas tegutsev inimene. "Sellised arvud on tuttavad, kui vaadata näiteks hiljutisi Uberi investeeringuid," lisas ta. 

"Selge on, et TransferWise jõuab nüüd ükssarvikute klubisse," ütles valdkonna toimimisega kursis olev asjatundja, kes ei tahtnud tehingut oma nime all kommenteerida, kuna selle täpsed detailid pole avalikud. Ükssarvikuteks kutsutakse miljardilise väärtusega tehnoloogiafirmasid ja Eestist on varem tulnud vaid üks selline - Skype.

Kokku on TransferWise saanud juba viis ringi investeeringuid, kokku üle 80 miljoni dollari ehk ligi 70 miljonit eurot. "Kui suur on firma asutajate osalus, on raske öelda. Ma oleks üllatunud, kui see oleks üle 50%, pigem 30-40%," kommenteeris ta. Miljardidollarise väärtuse puhul tähendaks see firma asutajate Taavet Hinrikuse ja Kristo Käärmanni osa 300-400 miljonit dollarit. Seega ühe mehe kohta 150 kuni 200 miljonit. See teeks siis maksimaalselt 178,6 miljonit eurot. See tõstaks mõlemad mehed tänase seisuga Eesti rikaste seas esikolmiku piirimaile. Käärmann oli Äripäeva viimases rikaste TOPis 62. (36 miljonit eurot) ja Hinrikus 69. (32,4 miljonit eurot).

"Samas tuleb alati arvestada, et valuation ehk milline on firma väärtus, ei ole üksnes investeeringute põhjal üheselt arusaadav. Igas investeerimisringis võivad osapooltele kehtida oma juriidilised nüansid, liquidation preference (ehk kes sisuliselt firma ülesostu puhul esimesena raha saab - toim) ja nii edasi," seletas asjatundja.

Lõplikult saab TransferWise-i väärtus selgeks alles siis, kui firma läheb börsile või see ostetakse ära. "IPO ehk börsileminek on sellele firmale kõige loogilisem samm edasi, mis võib juhtuda kuni paari aasta pärast," kommenteeris ekspert.

Teine võimalus oleks tema sõnul, et TransferWise-i ostab keegi üles. "Aga kes see oleks? Pankadele nad ei taha ennast müüa, sest on end pankade vastu orienteerinud. Jäävad üle kas suured konkurendid nagu Western Union või suured tehnoloogiafirmad nagu Google ja Facebook."