Jaapani maavärin ja tsunami peatasid või vähendasid sadade tarbeelektroonika komponentide tootmist - näiteks mälukiibid, puuteekraanid ja akud. See kõik mõjutas ka Apple'it, vahendab CNN.

Ent siiski müüs Apple eelmises kvartalis märkimisväärsed 18,7 miljonit iPhone'i ning 4,7 miljonit iPadi. Apple'i äridirektor Tim Cook sõnas, et Apple varusid Jaapani katasroof ei häirinud.

Teistel tarbeelektroonikafirmadel ei ole nõnda vedanud. Sony Ericsson teatas näiteks, et kauaoodatud Xperia Play (Playstationi telefon) tuleb turule hiljem tänu häiretele tarneahelas. Research In Motion (RIM) tuli tahvelarvutiga turule planeeritust kuu aega hiljem.

Kuna Apple'i koht tarneahelas on nõnda domineeriv, siis teiste tootjate tarned hilinevad, ütles firma Ticoneroga Securities tarneahela analüütik Brian White.

Ja Apple mitte vaid ei müü paremaid tooteid, ent teeb seda ka soodsamalt.

Kuidas Apple seda teeb?

"Tooted on populaarsed, ettevõttel on 60 miljardit dollarit sularaha ning tegu on suure ettevõttega. Need kolm faktorit lubavad saada suuremat osa komponentide turust ning viimaks ka turuosa," selgitas White.

Apple kasutab agressiivselt ära oma suurust ning ressursse, kaasa arvatud sügavaid taskuid, saamaks komponendivalmistajatega soovitud tehinguid. White ütles, et Apple saatis oma juhtivtöötajad Jaapanisse, sõna otseses mõttes sularaha käes, et olla kindel oma varustuskindluses.

Ent see ei ole kõik - Apple'i edu tuleneb ka firma üldisest edust.

"Defitsiidi korral müüvad varustajad oma suurimatele klientidele esimesena," rääkis IHS iSuppli juhtiv elektroonikatootmise konsultant Tom Dinges.

Apple'i müük on paaril viimasel aastal astronoomiliselt kasvanud.

Ent on olemas palju suuri firmasid. Mis eristab Apple'it teistest on see, et ta müüb palju ühikuid, samas väga väheseid erinevaid tooteid.

Apple müüb vaid viite erinevat toodet - iPad, iPhone, iPod, Mac ja Apple TV ning nende toodete variante on kokku 15 - välja arvata lisad nagu näiteks mälu.

Nendel toodetel on paljud koostisosad ühised, mis muudab ka Apple'i tarneahela täpsemaks.

Cook ütles, et on Apple'i tarneahelas nõnda kindel, et iPAd 2 ilmub järgmisel nädalal müüki veel 13. riigis, sellal kui Motorola Xoom on kokku saadaval vaid 11 riigis.