Raha kanti Filipiinidel asuvatele pangaarvetele. Sealne uuring on tuvastanud, et peaaegu pool miljonit dollarit rändas sularahana ühe pangakontori juhi autosse. Suur osa läks kahte kasiinosse ja ühele inimesele, keda arvatakse olevat kasiinopidaja.

Rööv toimus 4. ja 5. veebruaril, kui seni tuvastamata häkkerid murdsid sisse Bangladesh Banki süsteemidesse, et varastada 951 miljonit dollarit selle USA Föderaalreservi New Yorgi pangas
asuvalt arvelt. Seda kasutab pank rahvusvaheliste maksete tegemiseks.

Ülejäänud ülekanded katkestati, kuid 81 miljonit jõuti kanda Manilas asuva Rizal Commercial Banking Corpis (RCBC) asuvatele arveldusarvetele. Sealt kanti need kiiresti edasi.

Üks panga kõrge ametnik Romualdo S. Agarrado, ütles ülekuulamisel, et 20 miljonit peesot ehk 432 000 dollarit võeti ühelt arveldusarvelt välja pangakontori juhataja Maia Santos Deguito poolt.

Agarrado väitis, et naine oli öelnud: „Ma teen pigem seda, kui lasen ennast või mu perekonda tappa."

Maia Santos Deguito

Uurijad ei soovi siiski kedagi veel kahtlustatavana välja kuulutada.

Küberkurjategijad varjasid oma jälgi installeerides pahavara, mis manipuleeris keskpanga printeri ja arvutisüsteemiga, et tõendeid varjata, ütles uurimisele lähedal seisev isik. Uurijad ei ole tänaseni leidnud tõendeid, et keegi oleks kurjategijaid pangast seest aidanud.

Häkkerid tegid nii, et pangatöötajad ei näeks ülekannete andmeid ning kinnituskirju, mis näitavad, et ülekanne on tehtud.

Filipiinidel liikus raha niisiis neljale erinevale fiktiivsele arveldusarvele, suur osa sellest saadeti seejärel ühele arveldusarvele ning sealt edasi saadeti see valuutamaakleri teenust pakkuva Philrem Service Corp-ile.

Sealt läks 30 miljonit sularahas meessoost etnilisele hiinlasele, kes on väidetavalt Manilas asuva kasiino omanik. Samas ütlevad ametnikud, et ei ole mehest varem midagi kuulnud.

50 miljonit jaotati ära ühe Filipiinide kasiinokuurorti ja mängudetootja vahel, ütlevad ametnikud.

Neljapäeval toimunud ülekuulamisel keskenduti siiski vaid pangakontori juhile, kes suuremalt jaolt keeldus küsimustele vastamisest.

„20 miljonit peesot paigutati proua Deguito autosse ja ta sõitis sellega minema," ütles panga advokaat Maria Celia Fernandez-Estavillo.

Kohalikule telekanalile antud intervjuus ütles Deguito, et ei ole midagi kriminaalset teinud ja et ta on lihtsalt tehtud patuoinaks.

Lähiajal peaks uurimine tooma juba konkreetsemaid tulemusi.