„Ega kinnisvara müük ei ole selline üleöö [ettevõtmine]. Läheb vaikselt nagu see kinnisvaramüük ikka käib – tuntakse huvi,” ütles Oleg Sõnajalg vastuseks küsimusele, kuidas on mai alguses müüki pandud majadele ostjate leidmine läinud. Ärimehed ise on arvestanud, et protsess võib oma aasta-poolteist aega võtta.

Sõnajala sõnul on majade vastu huvi tuntud nii Eestist kui välismaalt. „Ega me ei hakanud neid maju nüüd müüma sellepärast, et meil hirmus rahahäda käes on. Lihtsalt panime nad müüki pigem rohkem selletõttu, et ei näe väga suurt perspektiivi siin Eestis,” lisas ta.

Viimsis Miiduranna külas hiljuti valminud Laineharja villad on 3-korruselised, kummaski on 7 tuba. Ühe maja maksumuseks on 1,58 miljonit eurot ehk kokku läheksid majad maksma ligi 3,2 miljonit eurot. Mõlema hoone katusel on ka helikopteri maandumisplats. Sõnajalad ise pole jõudnud nendes majades veel elada.

Kuigi Sõnajalad on Aidu tuulepargi osas riigiga vägikaigast vedanud juba 2017. aasta kevadest, kui kohtu ettekirjutusel peatati esialgne ehitus pargis, oli viimane areng asjas selle aasta kevadel.

Tarbijakaitse ja tehnilise järelvalve amet (TTJA) otsustas kaitseministeeriumi pöördumise järel peatada 12. aprilli ettekirjutusega kahe tuuliku ehituse Aidu tuulepargis, mis oli alguse saanud 27. märtsil. Asutus põhjendas sammu võimaliku julgeolekuohu ja ebaseaduslike ehituslubadega.

Kuna arendajad jätkasid töid ka pärast seda, kehtestas TTJA 19. aprillist politsei kaasabiga tuulepargis viibimise keelu, mis kestis esialgu 26. aprillini südaööni. Seda on kaitseministeeriumi kui TTJA palvel pikendatud nüüd nii kauaks, kuniks "oht objektil on kõrvaldatud".

Eelmisel nädalal tegi aga ringkonnakohus 2017. aasta kevadel alguse saanud kohtuasjas Sõnajalgade seisukohalt positiivse otsuse, kui asus sarnaselt esimese astme kohtuga seisukohale, et Ida-Viru maavanemal ei olnud õigus toona ehitustegevust tuulepargis peatada.

Nüüd on riigil justiitsministeeriumi isikus võimalik pöörduda veel riigikohtusse, mis võib ka keelduda asja menetlusse võtmisest.