Analüütikute hinnangul on bin Ladeni surma positiivne mõju turgudele lühiajaline, kuigi naftale loodetakse pikemat mõju. Pikemas perspektiivis sõltub kõik sellest, kuidas suudab USA president Barack Obama läbi suruda oma majanduspoliitikat, kuidas mõjutab USA positsiooni tugevnemine Põhja-Aafrika kriisikoldeid ning kas islamiterroristidel õnnestub oma ähvardused ellu viia. Turgude esmane reaktsioon oli eile, et USA-le on riskid Osama bin Ladeni tapmisega vähenenud. Jaapani Nikkei indeks kerkis tuntavalt üle 10 000 punkti piiri. Tõusid ka aktsiaindeksid New Yorgis ja Frankfurdis. Langusse läksid viimasel ajal tugevalt tõusnud kuld ja hõbe, viimane küll suuresti mitte “tänu” bin Ladenile, samuti nafta, kirjutab Äripäev.

Dollar kerkis. USA dollar kerkis eile kolme aasta madalaimalt tasemelt. Kauplejate sõnul oli küll korrektsiooni oodata nii või teisiti. “Mõned võivad ju väita, et see uudis on ühe riskifaktori maailmamajandusest eemaldanud, kuid minu mulje asjast on selline, et Osama bin Laden paistis juba mõnda aega pigem ajalooraamatu kangelasena,” ütles agentuurile Reuters Chuo Mitsui Trust Banki diiler Katsunori Kitakura. “Dollarit ostetakse tagasi, sest dollari müügiga mindi juba liiale. Kuid selles, et Föderaalreserv esialgu veel oma madalate intressimäärade poliitikat ei muuda, pole toimunud mingit muutust.” “USA-le on see hea uudis ning see tähendab, et dollarit ostetakse,” ütles Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ valuutakauplemise juht Kuniyuki Hirai agentuurile Bloomberg. “See võib vähendada USA sõjalisi kulutusi ning tõendada, et Obama sõjaline operatsioon oli õigustatud.”

Nafta hind langes eile New Yorgis kahe nädala kiireimas tempos. “Sellise tegelase kõrvaldamine seab hinna surve alla, kuna leevendab ilmselt Lähis-Ida kriisi teravnemise riski,” ütles Bloombergile konsultatsioonifirma The Schork Groupi president Stephen Schork. “Turg on oodanud uudiseid, et otsustada, mis suunas liikuda. Nüüd on meil pealkiri, mis võib sillutada teed oluliseks korrektsiooniks allapoole.”

Bin Ladeni tabamine ja hukkamine karmistab tõenäoliselt piiranguid lennureisijatele. “Al-Qaeda võrk oli ja võib praegugi olla lai ja sügav. Rünnak ükskõik millise USA liitlase vastu võib olla kättemaksuks bin Ladeni surma eest,” leidis portfolio.com blogija Joe Brancatelli. Samas rõhutab Brancatelli, et bin Ladeni tabamise mõjud ei pruugi piirduda vaid lennujaamade ja lennukitega. “Nagu nägime pärast 11. septembrit, võivad bin Laden ja Al-Qaeda rühmitused rünnata kus iganes nad saavad, eriti avalikes paikades, nagu turgudel, kohvikutes, restoranides ja hotellides,” leidis Brancatelli. “Hoiataksin eriti rünnakute suhtes hotellidele. Isegi parimad hotellid ei ole päris kindlad, sest kõiki külalisi avalikes paikades — fuajeed ja lobby-baarid — ei jõuta kontrollida. Seda enam, et hotelle on viimastel aastatel enam rünnatud kui lennujaamasid või lennukeid.”