Eesti Taastuvenergia Koda koostöös Tallinna Tehnikaülikooli ja Eesti Maaülikooliga alustab septembrist säästva energia koolitusprogrammi läbiviimist, et vastata säästvate energialahenduste kasutuselevõtuga seotud küsimustele ning lihtsustada nende kasutuselevõttu, nii et igal soovijal oleks võimalik enda kodu kulude tasumise asemel tulusid teenima panna. 

Eesti Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammisti sõnul on viimastel aastatel huvi taastuvenergia mikrotootmise vastu oluliselt kasvanud, sest tõusvad elektri- ja küttehinnad on paljusid suunanud otsima alternatiivseid lahendusi. Langevad taastuvenergia seadmete hinnad ning tasuvusajad võimaldavad laialdasemalt kasutusele võtta lokaalseid energialahendusi, mis optimeerivad energiale tehtavaid kulutusi. Eestis on juba ligikaudu 300 mikrotootjat, kes toodavad päikesest ja tuulest ise elektrit ning võivad muretumalt tulevikku vaadata, sest nende elektrihind on järgmiseks 30 aastaks fikseeritud. Näiteks on päikesepaneelide toodetud elektrienergia juba Eestis saavutanud nn võrgu pariteedi, ehk päikesepaneelide toodetud elektrienergia on odavam kui Eesti Energialt ostetud elekter koos võrgutasude ja riigimaksudega. 

Mikrotootjaks asumine ja säästvate energialahenduste kasutuselevõtmine tekitab küsimusi, mis vajavad konkreetseid ja tihti spetsiifilisi vastuseid, et tehtavad investeeringud end ära tasuksid.
Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel koostatud säästva energia koolitusprogramm annab osalejatele põhjaliku ülevaate taastuvatest ja säästlikest energialahendustest, nende integreerimisest hoonetesse, tasuvusaegadest, võrguga liitumise protsessidest ning paljudest teistest nutikatest lahendustest, mis aitavad muuta hooned kuluefektiivseteks. 

„Kui pidada silmas, et 2019. aastast rakendus kõikidele avalikele hoonetele ja 2021. aastast kõikidele teistele hoonetele liginullenergia kohustus, siis see tähendab, et juba praegu tuleb ehituses selle nõude täitmiseks hakata kasutama lokaalseid säästva ja taastuvenergia lahendusi,“ selgitas Tammist. Ta lisas, et koolitusprogramm annab kindlasti vajalikke teadmisi nii alustavale mikrotootjale kui ka juba kogenud ehitusspetsialistile ja kohalike omavalitsuste esindajatele, kes on tehnoloogia arengute ja regulatsioonide nõuetega kursis, kuid kes saavad koolitustelt kogenud spetsialistide praktilisi nõuandeid, mida reaalselt ellu rakendada. 

Koolitusprogramm koosneb kümnest viietunnisest loengust, kus eriala spetsialistid annavad nii põhjaliku teoreetilise ülevaate kui ka praktilise väljundi kaalutletud ostuste vastuvõtmiseks ja ellurakendamiseks. Koolitused toimuvad kord kuus - esimene koolitus toimub Tallinnas juba 16. septembril. Lisaks planeeritakse koolitusprogrammi läbi viia ka Tartus. 

Ärilehe lugejatel on võimalik saada kord kuus lühike praktiline ülevaade säästva energia koolitusprogrammi teemadest läbi videouudiste, kuid huvilised saavad end veel koolitustele registreerida Eesti Taastuvenergia Koja kaudu.