Tegemist on suurima kukkumisega USA aktsiabörsidel viimase viie aasta jooksul. Börsipäev algas New Yorgis ühe protsendiga plussi poolel, kuid päeva jooksul olukord muutus ning eriti kiire kukkumine ja paanika toimus viimase poole tunni jooksul, vahendab YLE Uutiset.

Standard & Poor’si peaökonomisti David Wyssi sõnul on turg paanikas ja keegi ei taha võtta mingeid riske. Kõik tahavad oma raha välja võtta ja madratsi alla peita, vahendab Associated Press.

Analüütikute hinnangul on põhjuseks jätkuv ärevus seoses majandusolukorraga ning keskpanga ja rahandusministeeriumi võimetus murda laenuturgudel valitsevat pessimismi.

Kolmapäeval mitme riigi keskpankade poolt tehtud erakordne otsus koos intresse langetada pole samuti suutnud piisaval määral leevendada pankade kahtlusi üksteise maksevõime osas ning see on just laenuturgude seisaku peamiseks põhjuseks.

Dow Jonesi indeksit kiskus alla näiteks General Motorsi aktsia kukkumine 31 protsendi võrra. Nii nõrk noteering oli firmal viimati 1950. aastal. Üldise langustrendi põhjuseks oli ka finantsettevõtete, energiafirmade ja tervishoiuga tegelevate ettevõtete väärtuse kahanemine.

Aasta tagasi oli Dow indeks rekordkõrgusel — 14 164 punkti. Alates sellest päevast on külmutatud laenude, rekordiliste laenu tagatiste laenu katteks äravõtmiste, töötuse pideva kasvu ja lihtlabase hirmu tõttu turg kukkunud 39 protsenti, vahendab Associated Press.

USA võimudelt oodatakse nüüd, et lisaks juba varem kokku lepitud 700 miljardile dollarile pumbatakse juba käesoleva kuu jooksul pankadesse kapitali juurde.

President George W. Bush kohtub G7 esindajatega Valges majas tuleval laupäeval. Kohtumise eesmärgiks on just näidata otsustavust rahvusvahelise finantskriisi lahendamisel.

Euroopa suuremate börside indeksid olid eile õhtupoolikul veel paari-kolme protsendiga plussis, kuid õhtupoolikul toimus ka seal langus.

Moskva börs sulgus eile 11-protsendilise tõusuga, pärast seda kui kolmapäeval oli toimunud tõsine kukkumine.

Aasia ja Austraalia börsid avanesid täna hommikul eilsete uudiste foonil kohe suure langusega.

Jaapanis oli viimase 20 aasta suurim langus — Nikkei-indeks oli 11 protsenti miinuses. Austraalias oli langus seitse protsenti ja olukord viimase kolme aasta halvim. Ka Hong Kongis ja Lõuna-Koreas oli langus kohe hommikul kuni kaheksa protsenti.

Müüki ei ole võimalik peatada, investoreid on haaranud hirm.

Finantskriis nõudis ka esimese ohvri Jaapanis, kui pankrotti läks kindlustusettevõte Yamato Life.

Hollandi riik valmistab ette 20 miljardi euro suurust toetust riigi finantsinstitutsioonidele.

Indoneesias lükati börsi avamine edasi, et börsi presidendi sõnul vältida sügavamat paanikat. Nädala algul peatati kauplemine kaheks päevaks.

Naftat tootvate riikide organisatsioon OPEC koguneb 18. novembril Viinis erakorralisele kohtumisele, kus arutatakse finantskriisi mõju naftahindadele, mis on kukkunud alla 85 dollari barrelilt.

Rahvusvaheline valuutafond IMF on tööle rakendanud erakorralise finantsmehhanismi finantskriisi all kannatavate riikide abistamiseks.