"See on tellimustöö!" hüüatab Estonian Airi peadirektor Toomas Peterson, kui majanduspolitsei algatab rahvusliku lennufirma juhtkonna vastu kriminaalasja. Põhjuseks raha raiskamine suitsupääsukese kaubamärgiga firmas.

Pole võimatu, et Petersonil on õigus. Sest tema peale on põhjust hammast ihuda nii neil kümnetel inimestel, kes lennufirmast töölt lahti lastud, kui ka ärimeestel, kes kuidagi ei taha leppida mõttega, et Toomas Peterson koos Tallinna Pangaga lennufirma ära ostab.

Riigikontroll tegeles lennnufirmaga möödunud aasta sügisel. Kontrollimisel leitud vead jõudsid avalikkuse ette pool aastat hiljem. Peterson küsib: "Kellele on see kasulik?" ja ei peagi ise midagi vastama. Sest kõik on juba aru saanud, et ajakirjandust, riigikontrolli ja majanduspolitseid suunavad neile radadele konkurendid.

On üsna ükskõik kas Riigikontrolli leitud raharaiskamise avalikuks tulemist ja kriminaalasja algatamist suunasid SAS, Cresko, läti lendurid või mõni töötuksjäänud eestlane. Teadmine, et keegi "koputas" ei muuda raha raiskamist kokkuhoiuks. Majanduspolitseinik Maarika Pähklemäe paneb ritta kümnneid küsimärke seoses lennufirma majandustegevusega. Ja Petersonil tuleb neile kõigile vastused leida. Erastajana on ta ilmselt juba kaotanud, peaasi, et pääseks hullemast.

Estonian Airi kõige kuulsam raha tuulde loopimise viis on töötajate tasuta sõidud. See on juba pikemat aega olnud samasugune avalik saladus nagu korruptsioon Tallinna Kesklinna valitsuses. Lendasid paljud, sageli ja kaugele. Kui tasuta sõiduvõimalus oleks piirdunud vaid töötajaskonnaga, saaks juhtkond viidata rahvusvahelistele tavadele. Sest sooduspiletitega motiveerib oma töötajaid suurem osa lennukompaniidest. Kuid Eesti lennufirma raha eest lendasid nii töötajad, firma juhatuse liikmed kui ka koostööpartnerid. Eesti Päevaleht on asjast niimoodi aru saanud, et Stockholmis elav juhatuse esimees Madis üürike käis suisa lennukiga tööl.

Veel mõni nädal tagasi rääkis Peterson sellest, et lennufirma raamatupidamine on niiväga keeruline ja sellest läbinärimine pole kõigile jõukohane. Nüüd ütleb ta, et suudab kõik esitatud süüdistused dokumentaalselt ümber lükata.

Kõik siinsed kontrollorganid: maksuamet, riigikontroll, majanduspolitsei koguvad pisitasa jõudu. Seetõttu on siinsetel ärimeestel viimane aeg aru saada, et vigade eest tuleb maksta. Ja enamasti koos intressidega.