Mullu kevadel pöördus Austraalia firmale Monaro Mining NL kuuluv OÜ Balti Kaevandused ja Uuringud keskkonnaministeeriumi poole taotlustega saada luba üldgeoloogiliste uurimistööde teostamiseks, et teha kindlaks metallide sisaldus Virumaal, kirjutab Põhjarannik. 

Firma soovis saada teavet raua-, molübdeeni-, vase-, plii-, tsingi-, nikli-, uraani-, vanaadiumi-, kulla-, hõbeda- ja plaatinasisalduse kohta maapõues. Uuringute käigus sooviti puurida kuni 500 puurauku, mis oleksid ulatunud kuni poole kilomeetri sügavusele.

Austraalia firma Eesti päritolu tegevjuht Mart Rampe ja tema siinne nõustaja, Tallinna tehnikaülikooli geoloogia instituudi direktor Alvar Soesoo käisid oma kavatsusi selgitamas kohalikes omavalitsustes.

Nüüd, aasta hiljem, tõdeb Alvar Soesoo, et plaanidest pole asi kaugemale nihkunud. "Sellega on päris kurb seis," märkis ta ja lisas, et uuringukavatsused on jooksnud kinni Eesti bürokraatiasse, kuna taotluste menetlemine hakkas venima. Keskkonnaministeerium soovis taotlustele saada hulganisti täpsustusi ja täiendusi.

Mart Rampe ütles mullu kevadel kohtumisel Toila vallajuhtidega, et maailmas võib olla palju kohti, kus on väga hea perspektiiv leida hinnalisi maavarasid, aga kui kohalikud inimesed või valitsus on uuringute vastu, siis ei ole mõtet raisata raha ja vägisi üritada. "Tuleb minna mõnda teise kohta," lausus Rampe, kes on geoloogina aastakümneid tegutsenud nii Austraalias, Uus-Meremaal, USAs, Paapua Uus-Guineas kui mitmetes teistes riikides.