Kirjade ning pakkide saatmiseks on mitmeid võimalusi: võib kasutada tavalise postiteenuse abi, saata sõprade-tuttavate kaudu või kasutada hoopiski kulleri teenuseid. Viimase eelis on see, et saadetis jõuab adressaadini suhteliselt kiiresti, sest kuller tähendab ju kiirkäskjalga.

Kulutaja võttiski ühendust kümnekonna kulleriteenuseid pakkuva firmaga ning püüdis teada saada, kui kiiresti ning kui palju läheb maksma poolekilose kirja ja kümnekilose paki saatmine Tartusse, Vilniusse, Stockholmi, Londonisse ja Sydneysse (vt juuresolevat tabelit).

Eestisisesed kullerid

Eestisiseseid kulleriteenuseid pakuvad Cargobus, Tallinna Peapostkontori kulleripost, VIM Agentuur ja DHL. Cargobus toimetab saadetisi lisaks Eesti erinevatesse kohtadesse ka Riiga ja Vilniusse. Päeva jooksul toimetatakse ühest kohast teise umbes 900 saadetist ning kuus tuleb koguseks 80-90 tonni.

CB Terminaali AS on Cargobusi tütarfirma. Selle firma kaudu saab kaupa saata Riiga ja Soome. Pakivedu Riiga toimub igal tööpäeval, kaubavedu ning kullersaadetiste saatmine Soome on võimalik kolm korda nädalas.

Tallinna Peapostkontori kullerpost teenindab vaid Eesti piires. Väljapoole Tallinna adresseeritud saadetis on adressaadi laual 24 tunni jooksul, Tallinnas saab kullerteenusena saadetised kätte mõne tunni jooksul.

Rahvusvaheline kiirpost

UPS (United Parcel Service), TNT, VIM Agentuur, EMS (Express Mail Service) ja DHL pakuvad rahvusvahelise kullerposti teenuseid. Nende firmade kaudu saab kirju ning pakke saata maailma erinevatesse paikadesse: Angoola, Ameerika, Küpros, Liibanon, Senegal, Ukraina või kuhu iganes.

Firma UPS on asutatud juba sajandi algul ning peakorter asub Atlantas. Eestis on UPS-i esindus tegev 1994. aasta augustist. UPS-i teenused pole just odavad, kuid teenindamine on see-eest kõrgetasemeline. Kõik postisaadetised on automaatselt kindlustatud 100 USD peale ning iga paki liikumist jälgib arvuti. Saatja soovi korral on saadetist võimalik kindlustada kuni 50 000 USD. Kättetoimetamise tähtajad on Euroopa piires üks ööpäev, Venemaal, Ukrainas 1-2 ööpäeva, Ameerikasse läheb post 2-3 päevaga.

Firma VIM Agentuur on kolme rahvusvahelise kullerifirma esindajaks Balti regioonis. VIM Agentuur sooritab tollideklaratsioonide vormistamist, tuleb saadetistele kohapeale järele ning toimetab selle soovitud sihtkohta. Kirjade ja pakksaadetiste kohaletoimetamise tähtajad on Euroopas 1-2 ööpäeva, Ameerikas 1-3 ööpäeva. VIM Agentuuril on esindused kõikides suuremates Eesti linnades, samuti Lätis, Leedus, Moskvas, St Peterburgis, Kaliningradis, Kiievis ja Minskis. Nimetatud kohtadesse garanteerib firma saadetiste kohaletoimetamise järgmiseks päevaks. Suuremahuliste veoste saatmisel on võimalus kasutada "ukselt ukseni" teenust.

EMS on kiirposti teenus ülemaailmses postisüsteemis ning ühtlasi Tallinna Peapostkontori tütarfirma. Eestis võetakse EMS-i saadetisi vastu kõikides Tallinna postkontorites ning maakonnakeskustes. Kuller võib ka isiklikult kohale minna, kui klient seda soovib, kuid seda loomulikult lisatasu eest. EMS-i kaudu on saadetisi võimalik lähetada 50 välisriiki.

Firmade TNT ja DHL kaudu on võimalik kirju ning pakke saata ligi 200 riiki üle kogu maailma. TNT-s kindlustatakse automaatselt saadetise 1 kg 10 USD-ga. Kliendi soovi korral võib kindlustussumma olla ka 10 000 USD ning see läheb siis saatjale maksma 250 krooni.

Ajaloost on teada, et kiirkäskjalgade teenuseid on kasutatud juba iidsetest aegadest alates. Tänapäeval on kulleri töö sisu ning võimalused suuresti muutunud, kuid eesmärk on kõigi puhul üks: olla abiks teile ja teie äritegevusele.

Väike toimetajapoolne märkus. Mõiste "kiirkullerfirma", mida on kasutatud mõnede firmade tutvustuspaketis, on sisuliselt natuke naljakas, sest kuller ongi teatavasti kiirkäskjalg ning sõna "kiir" ei ole mõtet kaht korda ühes mõistes kasutada.

INGE PITSNER

TALINVEST

Alo Kullamaa