Koduelektroonika- ja IT-toodete müük on sesoonne, vahendab Euronicsi kaubamärgi Balti riikide omanikfirma Sandmani Grupi peadirektor Martin Pedai. Kui sügisel müüakse hästi sülearvuteid, sest siis algab intensiivne töö- ja õppeaeg, siis suvel on suurem külmkappide läbimüük. Pedai sõnul on metalli ja transpordi kallinemise tõttu oodata külmkappide ja pesumasinate umbes viieprotsendist hinnatõusu.

Suvel müüakse konteinerite kaupa ka ventilaatoreid, kuigi ühikuliselt müüakse elektroonikapoodides siiski kõige enam patareisid. Üha enam ostetakse Eestis ka veinikülmikuid. “Veinikülmik on suhteliselt eksklusiivne toode, tavaliselt ostetakse neid uutesse elamistesse,” ütleb Pedai. Ühes kuus müüakse 40–50 veinikülmikut, varasematel aastatel müüdi 10–20.

Eelistatakse LCD-telereid

Audio- ja videokaupade hinnad näitavad aga langustendentsi – konkurents tiheneb ning tootmine odavneb. Elektroonikakaupade jaeuuringuid tegeva GfK Marketing Services Balticsi esindaja Annika Klemetsi sõnul on koduelektroonikakaupade müüdavad kogused tõusuteel. Kui mullu jaanuaris-veebruaris müüdi LCD-, plasma- ja projektsioonitelereid Eestis 1884, siis käesoleva aasta jaanuaris-veebruaris müüdi kolm korda enam, 5764 tükki.

Novembris-detsembris tehakse kõigi koduelektroonikatoodete müügirekordeid, nimetatud teleritüüpe müüdi möödunud aasta kahe viimase kuuga kokku üle 10 000.

Eestlased eelistavad selgelt LCD-telereid. Möödunud aasta märtsist tänavu veebruarini moodustasid telerite müügist 85% LCD-telerid, 14% plasmatelerid ja 1% projektsioonitelerid. Annika Klemets ütleb, et Eestis müüakse uue tehnoloogiaga telereid koguseliselt rohkem kui lõunanaabrite pool ja audio-videokaupade müük edeneb paremini kui kodumasinate müük.

Eesti ostja on Euronicsi hinnangul tugeva margieelistusega, Lätis aga ostetakse enam low-end-tooteid.

“Low-end-toodete all peame silmas kaupu, mis on tehniliselt lihtsamad ning odavama hinnaklassiga. Samuti ei pöörata Lätis väga suurt tähelepanu tootja kaubamärgile,” selgitab Martin Pedai.

Eestlaste seas kasvab elektroonikalembus

•• DVD-mängijate müük kasvas aastaga pea kaks korda – 2006. aasta jaanuaris-veebruaris läks neid kaubaks 4634, aasta hiljem kahe esimese kuuga aga 8945.

•• Digikaamerate müük kasvas samal perioodil 36% – 2006. aasta esimese kahe kuuga müüdi neid 5794 ja aasta hiljem vastavalt 7903.

•• Külmikute müük kasvas samal perioodil 49% (3208 tk jaanuaris-veebruaris 2006, 4794 tk jaanuaris-veebruaris 2007); pesumasinate müük kasvas 51% (3255 tk jaanuaris-veebruaris 2006, 4945 tk jaanuaris-veebruaris 2007).