Täiesti vaeslapserollis on aga kultuurivaldkond, kus eredate palgatippudena torkavad silma vaid Eesti Filmi Instituut (keskmine palk 2006 eurot) ja Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA (1594 eurot), kuivõrd seal töötavad valdavalt tippspetsialistid, ent kui pilt jõuab teatrite-muuseumide-kontserdikorraldajateni, kukuvad ka keskmised palgad järsult, jäädes valdavalt alla tuhande.

Nii näiteks on draamateatri keskmine palk 960 eurot, NO99 teatris 963 eurot, Endla teatris 766 eurot, Eesti Kontserdis 988 eurot, Hiiumaa Muuseumides 764 eurot, Narva muuseumis 582 eurot. Napilt üle 1000 euro ulatuvad palgad nukuteatris ja filharmoonia kammerkooris.

"Võrdlusbaas kultuuriministeeriumi ja kõigi allasutuste ja teiste ministeeriumite vahel ei ole paikapidav. Kultuuriministeeriumi iseärasus on, et siin töötavad suures osas vaid tipp- või keskastmejuhid (kantsler, asekantslerid, osakonnajuhatajad). Need töötasud vastavad turul makstavatele palkadele ja on kooskõlas ministeeriumi palgajuhendiga, mille on kooskõlastanud rahandusministeerium," selgitas erinevust kultuuriministeeriumi personalijuht Maris Viipsi.