BSA alustab võitlust tarkvarapiraatidega

Tarkvarapiraatluse vastu võitlev organisatsioon Business Software Alliance (BSA) ootab alates esmaspäevast vihjeid tarkvarapiraatluse kohta Eestis. BSA Eesti komitee loodab saada rohkem teavet tarkvarapiraatluse juhtudest Eestis, teatas Baltic News Service-ile komitee juht Tiina Krevald.

Eelkõige on Krevaldi sõnul tarvis välja selgitada arvutifirmad, mis müüvad klientidele ebaseaduslikku tarkvara. Erinevatel hinnangutel on Eestis kasutatavast tarkvarast 90 protsenti ebaseaduslik, märkis ta. BSA vihjeaadress on bsa@bsa.ee, teatas Krevald. Samuti on firma avanud internetis kodulehekülje, mis jagab operatiivset infot organisatsiooni tegevuse kohta Eestis ja selgitab tarkvarapiraatluse olemust. BSA on maailma juhtivate tarkvaratootjate loodud organisatsioon, mis võitleb piraattarkvara leviku vastu.

ösel Foods villib plekkpurkidesse

Tartumaal tegutsev AS ösel Foods alustas karastusjookide villimist 0,3-liitristesse plekkpurkidesse. ösel Foodsi müügidirektor Heiki Tuul ütles Raadio Tartule, et esimesena villiti Rootsis Spendrupsi tehases Gin Long Drinki. ösel Foodsi reklaamijuhi sõnul on eelseisval jookide tarbimise kõrghooajal kavas plekkpurkidesse villida ka teisi firmas toodetavaid karastusjooke.

Hansapank avas Tallinnas uue kontori

Hansapank avas esmaspäeval Tallinnas Stockmanni kaubamaja kõrval uue kontori, ütles Baltic News Service-ile panga jaepanganduse direktor Gerd Müller. Mülleri sõnul oli kontori avamise põhjuseks soodne pakkumine ostukeskuse lähedal. Müller lisas, et panga klientidele mõjub kontori avamine kaubamaja kõrval soodsalt. Tema sõnul on Tallinna kontorite avamine rahvarohketes kohtades kasulik. Müller ütles, et Hansapanga kontorite kogumaht ei suurenenud, sest pank sulges oma esimese operatsioonisaali Liivalaia tänavas. Seoses panga uue peahoone valmimisega on avatud ka suur operatsioonisaal ning seetõttu muutus paralleelkontori ülevalpidamine kõrvalmajas mõttetuks, ütles Müller. Mülleri sõnul pole Hansapangal enne augustit järgmisi kontoreid kavas avada.

MAJ-Baltic News Service

Poed müüvad Tallinnas kolmandiku kaupadest

Jaekaubanduse Liidu tegevdirektor Meelis Randma ütles Baltic News Service-ile EMOR-i ostuplaneeringu andmetele viidates, et ainult kolmandik Tallinnas realiseeritavatest toidu- ja esmatarbekaupadest on ostetud poodidest.

Randma sõnul on kaubanduses juhtiva osa hõivanud turu- ja kioskikaubandus. EMOR-i andmeil ostsid tarbijad tänavu märtsis kauplustest 11 protsenti loomalihast, 21 protsenti hakklihast, 25 protsenti viineritest, 26 protsenti margariinist, 18 protsenti lahustuvast ja 67 protsenti oakohvist. Samal ajal osteti nende kaupade ülejäänud osa turgudelt ja kioskitest, selgub EMOR-i uuringust.

Randma nimetas tähelepanuväärseks, et Euroopa Liitu pürgiva Eesti pealinnas müüakse ligi kaks kolmandikku toiduainetest välitingimustes, mis on rohkem omane mõnele arengumaale. Turgude ja kioskikaubanduse ohjeldamatu vohamisega on Randma hinnangul loodud ideaalsed tingimused varimajanduseks, salakauba ja varastatud kaupade realiseerimiseks ning maksupettusteks.

Kui turgudel müüdavate kaupade puhul on kõigi seaduste ja eeskirjade eiramine muutunud reegliks, siis tsiviliseeritud kauplemisega seotud lisakulud aina kasvavad, rääkis Randma. "On kujunenud olukord, kus legaalne kaubandus ja ausalt kaupleva poe pidamine on nii mõneski Tallinna piirkonnas muutunud mõttetuks," märkis Randma. Jaekaubanduse Liit on esitanud valitsusele ja majandusministeeriumile ettepanekud, mille kohaselt turud peaksid kauplema vaid töötlemata kaubaga. Rahandusministeeriumi kantsler Enn Pant ütles nädal tagasi pressikonverentsil, et kavas on ümber töötada ja karmistada kaubandusministri 1992. aasta määrus, mis sätestab turul ja avalikes kohtades kaubitsemise eeskirjad. Määruses on sätestatud, et turul ei tohi müüa töödeldud kaupu.

Norma taotleb ISO 9000 kvaliteedisertifikaati

AS Norma sõlmis Norra sertifitseerimisbürooga Det Norske Veritas lepingu, et sertifitseerida oma kvaliteedisüsteem selle aasta lõpuks vastavalt rahvusvahelise standardite sarja ISO 9000 nõuetele. Norma tootmisdirektor Ivar Aas ütles Baltic News Service-ile, et lepingu tingimuste kohaselt peaks lõplik sertifitseerimine toimuma selle aasta lõpus või tuleva aasta jaanuaris. Ta märkis, et Norma oleks sellisel juhul üks esimesi kohalikke tööstusettevõtteid, mis suudab oma töökorralduse ja toodangu kvaliteedi sertifitseerida vastavalt ISO 9000 nõuetele.

Baltic News Service