Mulluse juuniga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim 9,8% odavnenud mootorikütus, teatas statistikaamet. Bensiin odavnes aastaga 10,2 ja diislikütus 9 protsenti.

Suuremat mõju indeksile avaldasid veel 8,8% kallimad alkohoolsed joogid, 9,4% odavam soojusenergia ja 11% odavam köögivili. Kodudesse jõudnud elekter oli juunis aastataguse ajaga võrreldes 8,1% kallim.

Kaubad olid mulluse juuniga võrreldes 0,6% ja teenused 0,1% odavamad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on aastaga langenud 1,5%, samas kui mittereguleeritavad hinnad on jäänud samale tasemele.

Eesti on olnud tänavu kõigil kuudel deflatsioonis, ehk tarbijahinnaindeks on mullusega võrreldes langenud. Aprilis ja mais hakkas deflatsioon lähenema ühele protsendile, kuid juunis tõusis aasta esimeste kuudega võrreldavale tasemele.

Eelmise kuuga võrreldes kasvas tarbijahinnaindeks juunis 0,3 protsenti. Maiga võrreldes oli juunis tarbijahinnaindeksi suurim mõjutaja kodudesse jõudnud elektri 6,7 protsendiline kallinemine. Suuremat mõju indeksile avaldas veel transport, kus mootorikütus kallines 2,1% ja juuniks ostetud lennukipiletid olid maiga võrreldes 14,5% kallimad.