Tänavu on majandustegevuse registri (MTR) andmetel tegevuse lõpetanud ligi kümme protsenti Eestis tegutsevatest reisiettevõtjatest.

„Ootamatuid tegevuste lõpetamisi, pankrotte, likvideerimisi on reisiettevõtete seas olnud viimase aasta jooksul päris mitmeid, olgugi et ettevõtetel on olnud olemas tagatised ja tarbijate kaebuseid ei ole tarbijakaitseametisse laekunud,“ rääkis tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski Päevaleht Online’le.

Muuhulgas on viimane näide just Embach Toursi varal - ettevõttel oli tarbijakaitseametis usaldusväärne imidž ning kaebuseid tarbijatelt ei olnud.

„Seega, on raske ennustada, milline reisiettevõte võib sattuda järgmisena raskustesse,“ tõdes Turetski ja lisas, et loodetavasti selliseid asju enam ei juhtu.

„Arvestades üldist majanduslangust võib oodata turismisektori kahanemist,“ ütles Novatoursi tegevjuht Eero Vanaale Päevaleht Online’le ja lisas, et möödunud aasta sügisel alanud turu korrastumine nii tšartersektoris kui turismibüroode poole pealt jätkub veel sel aastal.

„Jah, turg on kindlasti korrastumas,“ nõustus eelpoolöelduga ka Estravel AS-i turundus- ja kommunikatsioonijuht Mari-Liis Rüütsalu.

„Mitmed nõrgemad turuosalised on tänaseks juba tegevuse lõpetanud, kuid kardetavasti tuleb reisifirmade seas pankrotte veelgi,“ ütles Rüütsalu Päevaleht Online’le.

Rahvusvaheline praktika näitab Vanaale sõnul, et turismisektor hakkab tõusma siis, kui SKP kasvab üle nelja protsendi.

„Sel juhul ületab turismisektori kasvutempo üldist majanduskasvu – seda olukorda saime näha Eestis viimase kahe aasta jooksul. Kui aga majandus on ebastabiilne või langeb, toimub ka turismis oluline langus. Uut sektori kasvu võime oodata mitte varem kui 2010. aasta teises pooles.“

Läbi ajakirjanduse on viimasel ajal tulnud teateid mitmetest turismifirmadest, kes on pole suutnud õigel ajal tasuda firma tegevuseks vajaliku kindlustustagatise eest või kellel on muud raskused.

Vanaale kinnitusel on tegu siiski eranditega ja lõviosa turismifirmadest suudab endale võetud kohustusi täita.

Keeruline aeg toob tema sõnul välja reisiettevõtete nõrgemad küljed ja raske majanduslik seis paneb firmade juhte tegema kahjuks ebaseaduslike vangerdusi.

„Kõikide ettevõtlusvaldkondades on nii musti kui ka valgeid lambaid nii ka reisiettevõtete seas on ettevõtteid, kes on väga tublid, järgivad nii õigusakte, kui häid kauplemistavasid,“ tõdes Turetski ja lisas, et samas on ka selliseid, kes omal moel proovivad laveerida lubatu ja lubamatu piirimail.

„Kindlasti tasuks reisihuvilistel enne broneeringu tegemist uurida ettevõtte tausta ja tegevuslubade olemasolu. Sellekohast infot saab nii Eesti Turismifirmade Liidust, kui majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist,“ selgitas Vanaale.

Tegevuse lõpetamise põhjused on igaühel erinevad

** Majandustegevuse registri (MTR) andmetel on tänavu 36 reisiettevõtja tegevus peatatud ning tarbijakaitseameti andmetel võib selle taga otsida igasuguseid erinevaid põhjuseid.

** „Suurim põhjus on see, et paljud reisiettevõtted, kes müüvad üksikuid reisi teenuseid (nt lennupiletite , viisade müük) ei pea olema enam MTR's registreeritud kui reisiettevõtjana tegutseja kuid nad ei ole ennast MTR'st maha võtta veel lasknud,“ rääkis tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski Päevaleht Online’le.

** Samuti võib olla põhjuseks see, et ei ole veel kinnitatud registreeringu õigsust (sh ei asu nimetatud aadressil).

** Lisaks on selliseid, kes on arvestades praegust majanduslikku olukorda oma tegevuse ajutiselt peatanud.

** Turetski sõnul on amet võtnud kõik sellised ettevõtted oma järelvalve menetluse alla.

** MTR-i andmetel puudus eilse seisuga viiel reisiettevõtjal kehtiv kindlustustagatist.

** Nendeks on Estair OÜ (uus tagatis olemas ja täna saadavad ära registreeringu muutmise taotluse), Medellin Live OÜ (peatavad tegevuse uue tagatise saamiseni), Tuuliko Reisid OÜ, Nordic Star Service OÜ (tagatis aegunud kuid muudavad tegevusalaliiki) ja Saaremaa Reisibüroo OÜ (tagatis aegunud, kuid selle nädala lõpus loodetavasti saavad pangalt uue tagatise kinnituse).

** Kokkuvõtlikult on ühel reisifirmal olemas uus tagatis, ning ettevõte saatis eile ära registreeringu muutmise taotluse. Kaks reisifirmat peatavad tegevuse kuni uue poliisi saamiseni, üks reisifirma muudab tegevusvaldkonda ning üks reisifirma ootab pangalt vastust uue tagatise saamiseks.