“Ma olin justiitsminister sel ajal tõesti, aga sellest ärimehest ei mäleta ausalt öeldes midagi. Olen päris elukogenud inimene, aga nii jaburat juttu ei ole ma enne kuulnud,” ütles kunagine justiitsminister Märt Rask, kelle kohta rahvusvahelisele arbitraažile edastatud teates on märgitud, nagu olnuks tema alluvuses kohtud võtnud Ukraina päritolu Aleksander Rotkolt Lennusadama, sest viimane keeldus altkäemaksu maksmast.

Aleksander Rotko süüdistab Eesti riiki talle kuulunud vara riigistamises kompensatsiooni maksmata, mille käigus langesid Rotkole kuulunud ettevõtted “diskrimineerimise, korruptsiooni ja riisumise” ohvriks, kusjuures ettevõtete suhtes rikuti nii ausat kohtupidamist, protseduurireeglite järgimist kui ka põhiõigusi.

Nüüd tahab Rotko selle kõige pärast 100 miljonit dollarit kompensatsiooni ning 50 miljonit dollarit moraalseks kompensatsiooniks.

Aleksandr Rotko ostis Lennusadama koos kompanjonidega 1999. aastal, Tallinna ringkonnakohus tuvastas 2006. aastal, et tegu on pahauskse omandusega. Sama otsuse kinnitas ka riigikohus, keeldudes kassatsioonikaebust arutamast.

“Kavandasime siia investeerida 50 miljonit dollarit ja rajada parketitehase, aga riik ei lubanud ehitada,” ütles Rotko 2006. aastal Eessti Päevalehele ja tuletas meelde, et sadamat on oluliselt süvendatud ning siia on kuue aasta jooksul investeeritud kümme miljonit dollarit.

“Mina siin enam äri ei tee ja ei soovita teistelgi Eestisse investeerida,” ütles Rotko toona, siunas veel riigikohtu esimeest Märt Raski ja nimetas Eesti Vabariiki banaanivabariigiks, kus otsused langetatakse suvilates.

Allikas: Äripäev