Ärisse sukeldus Kundas sündinud ja kasvanud Vallbaum Einar (45) niiviisi. Töötas aastaid rahvusvahelistel vedudel Baltlink AS-is, sest tahtis raudse eesriide tagant välja ja uusi maid näha. 1992. aastal tuli mõte endale midagi teha, tekkis eesmärk raha teenida. Läksid partner Villem Keerdoga Soome ja ostsid auto. Neid peeti hulluks: suured Venemaa autobaasid seisavad, aga ideemehed ostavad masinaid kokku.

Toona tavaks olnud veoautode tumedatele toonidele vastandina lilla-valgeks värvitud Volvo vaatab täna alla Lajose remonditöökoja katuselt. Veeti igasugust kaupa, 1994. aastal asutatud Lajose äri hakkas vaikselt minema.

Firma tegeleb riigisiseste ja rahvusvaheliste vedude, ekspedeerimise, autotarvikute ja varuosade müügi ning autoremonditöödega. Rahvusvahelised veod moodustavad transporditeenuste käibest poole, teise poole annavad Eesti-sisesed veod. Pidevad veod toimuvad Lätti, Leetu Soome, Rootsi, Taani, Ukrainasse, Valgevenesse, Poola ja Tšehhi. Aga käiakse ka Kreekas: sinna veetakse liha ja tagasi Eestisse eksootilisi puuvilju. Vallbaum on Lajose transpordinõunik. Energiat läheb mujal vaja.

Kogu pere äris

Lammasmäe puhkekeskust juhib elukaaslane

?? Einar Vallbaumi lähedased on tegemistesse ja äridesse kaasatud. Mainori majanduskoolis ärijuhtimist õppiv poeg Erko korjab auhindu Kunda Auto-motoklubi ja MacLaren Eesti lipu all.

?? Neli aastat tagasi loodud Lammasmäe puhkekeskus ja Kundas asuv Kati külalistemaja on täna elukaaslase Tea Treufeldti juhtida. Vallbaum ütleb, et tal on lähedastega vedanud, neil olevat ärisoont. Kuigi turismiäri olevat transpordist keerulisem, tahab mees seda arenevas Kundas laiendada.

?? Lammasmäe puhkekeskust Viru-Nigula külas ümbritseb ilus jõekäär. Talvel saab majas ööbida 16 inimest, suvel on suvemajades lisaks 120 kohta. Aastate jooksul on jahimajas saanud allkirja nii mõnedki lepingud.