Kolm aastat tagasi sai Estonian Cell Lääne-Viru keskkonnateenistuselt tegutsemisloa, mis eeldas ka jäätmetega tegelemise läbimõeldust, kirjutab Postimees.

Nüüd, mil tehas täie jõuga töötab, selgus aga ootamatult, et jäätmetena tekkivaid tuhandeid tonne biomuda, mis lagunedes võib eritada mürgiseid aineid, pole kuhugi panna ja selle töötlemisele pole mõeldud.

Lääne-Viru keskkonnateenistuse juhi Aivar Lainjärve sõnul andis keskkonnateenistus tehasele tegutsemisloa tingimusel, et muda antakse ettevõttele, kel on sellise olluse käitlemise luba ja oskused. Lähimad sellised ettevõtted asuvad teisel pool Läänemerd.

Firma tahtis rentida mudalaoplatsiks lähedalasuvat Rutja lennuvälja Vihula vallas. Õhutamist vajav kompostiplats aga tekitab müra ja haisu.

Keskkonnakaitsja ja keemiku Marek Strandbergi hinnangul üritab Estonian Cell biomuda kompostimisega varjata, et puhasti on ülekoormatud ega tööta korralikult. Kui aga muda satub vihmaga lähedalasuvasse Selja jõkke ja sealtkaudu merre, on asi halb.

Estonian Celli omanike esimene katse ehitada tehas Türile luhtus keskkonnakaitsjate vastuseisu tõttu. Ka tehase ehitust Kundasse saatsid elanike ja roheliste ägedad protestid.