Samas tõi ta välja võimaluse, et igaüks võiks luua oma IV samba Eesti dividendiaktsiatest, kirjutas Investeeri ABC.

Samas loogika (ja ka teooria) ütleb seda, et pensioniinvesteering peaks ja võiks olla selline, et selle tootlus oleks võimalikult vähe korrelatsioonis investori enda tuludega, kirjutas SEB Varahalduse juhatuse liige Sven Kunsing.

„Selles mõttes on väikeses avatud majandusega riigis vale panustada ka oma pensioniraha 100% ühele kaardile (mida Eesti dividendiaktsiad tervikuna on kui neid vaadelda "globaalses kaardipakis"),“ ütles ta. „Kui juhtub midagi meie väikese riigi majandusega, siis võib investor leida end olukorrast, kus on korraga läinud nii töö/sissetulekud kui ka varad (antud juhul siis pensionivarad ja "läinud" on siin muidugi ülekantud tähenduses, kuna ka väga halva stsenaariumi puhul ei kujuta ma mingil juhul ette kohalike ettevõtete 100% pankrotistumist).“

Meie kogemus näitab, et kriisis polnud väga paljud inimesed emotsionaalselt taluma oluliselt väiksemaid kõikumisi nende pensionivaras kui need kõikumised, mida tegi läbi kohalik börs. Ses mõttes on hajutatumad ja globaalsemad lahendused kindlasti paremad kui väga spetsiifilised Eesti aktsiad. Pensionifondid ja investeerimisriskiga pensionikindlustus võivad olla lahenduseks. Ja nagu ka otse aktsiatesse investeerimiselgi on ka neil omad riskid ja need investeeringud vajavad teatavat tähelepanu ning tegelemist ka investorite endi poolt. Kui seda tähelepanu ei ole, siis ei pruugi alati olla ka oodatud tulemust.

Kahjuks on tõsiasi, et enamik inimesi pole siiamaani jõudnud isegi maksusoodustustega kolmanda samba peale mõtlema hakata, mis siis veel neljandast rääkida. Need, kellel säästmisvõimet ja -huvi on tasuks loomulikult mõelda tulevikule ja sellele, kuidas hakkama saada siis, kui enam jaksu (või ka motivatsiooni) tööd teha ei ole. Alguses vaadata kolmanda samba lahendusi ja kui need ei sobi ning aega ja jaksu ning teadmisi jagub, siis miks mitte kätt proovida ka iseseisvalt.

Maksusoodustust ei ole, järelvalve kaitse võrreldes pensionifondidega on minimaalne, aga selle eest emotsioone - eeldatavalt nii muret kui rõõmu - saab olema kuhjaga. Osad kindlasti õnnestuvad suurelt ja osad ebaõnnestuvad suurelt. Jõudu kõigile proovijatele!