Loovisiku ja loomeliitude seaduse eelnõu kohaselt peavad liitudesse kuuluvad autorid, loojad ja interpreedid saama kirjanikust kuni tsirkuseartistini endale sotsiaaltagatised juhtumiks, kui kunstiloome ei anna äraelamiseks piisavat sissetulekut, kirjutab Postimees.

Vabakutselised kunstiinimesed pahandavad selle üle, et seadus sunnib neid hakkama kas bürokraatlike protseduuridega seotud füüsilisest isikust ettevõtjaks või siis olema ametlikult töötud.

“Boheemliku hingeeluga kunstnikele tekitab see asja ees, teist taga lisapingeid,” ütles Riigikogu reformierakondlasest kultuurikomisjoni aseesimees, kirjanik Paul-Eerik Rummo (pildil). “Asja sisuline eesmärk on vabakutseliste isikute sotsiaaltagatiste süsteemi korrastamine — tegelikult ei olegi praegu sellist süsteemi olemas.”

Kultuuriministeeriumi kokkupandud töörühmas valmis loovisiku seaduseelnõu juba mullu suvel, kuid soikus seejärel. Kultuuriministeeriumi andmeil oli põhjuseks justiitsministeeriumi vastuseis. Asja tõstis taas päevakorda kultuuriliitude esindajate kolmapäevane kohtumine peaminister Siim Kallasega.

Kallas nõustus kohtumisel Kirjanike Liidu esimehe ja eelnõu kirjutanud töörühma juhi Mati Sirkli, Eesti Teatriliidu esimehe Rein Oja, Kinoliidu esindaja Hannes Lintropi ja teistega, et kunstiinimestele on vaja sotsiaaltagatisi.

Samas lükkas peaminister tagasi eelnõusse kirjutatud maksusoodustuse, mis tahab anda loovisikutele aastas õiguse oma loometegevuse tulust arvata maha veel 45 000 krooni. Seaduseelnõusse kirjutatud maksusoodustus oleks seletuskirja järgi “elukutse spetsiifilisusest johtuv” ning tõestamist mittevajav soodustus.

“Loomeinimesed võiksid olla samal pulgal põllumeestega, kellel niisugune võimalus on,” kaitses maksusoodustust Teatriliidu esimees Rein Oja.