Vabaduse väljak 6 on Eesti Kunstnike Liidu (EKL) maja, mis sattus kevadel Eesti Päevalehe veergudele seoses segase kinnisvaratehinguga. Toona kirjutasime sellest, kuidas ärimees Kristjan-Thor Vähi napsas endale linna magusamas kohas 260 ruutmeetrit pööningupinda 150 000 euroga. Juhul, kui Kunstnike Liit ei oleks tehingusse läinud, ähvardas neid üüratu 150 000-eurone leppetrahv. Pööning müüdi maha ilma enampakkumiseta ja ostjaks oli ainult Vähile kuuluv firma Vabaduse Ateljee OÜ.

Varakevadel intervjuu andnud kunstnikud väitsid, et tehing sõlmiti Vähile kuuluva firma ning EKLi juhtkonna poolt ja paljud kunstnikud said pööningu müügist teada ajalehest.

Nüüd pöördusid kunstnikud taas Päevalehe poole, et saada kinnitust kunstnike ringkonnas lahti läinud kuulujutule, kas supermodell Carmen Kassist on tõesti saanud kunstnike uus naaber.

“Kunstnike seas liigub jutt, et ta on ostnud endale siia ateljee,” rääkis emeriitprofessor Leonhard Lapin, “Mitte kunagi ei ole meie majas ateljeesid müüdud ja neid on ajast aega kunstnikud üürinud liidult ateljeedena.” Lapin märkis, et Vabaduse väljaku majas on läbi aegade elanud ja töötanud põhiliselt kunstnikud.

Ka teine kunstnik, kes soovib jääda anonüümseks, kinnitab et ta on supermodelli viimasel ajal mitmeid kordi maja peal liikumas näinud.

Ateljee, kus Kass toimetab kuulus tema sõnul varasemalt graafik Urmas Viigile. Samuti toimetab samal korrusel tuntud kunstnik Tiit Pääsuke. “Kui ta tõesti siia kolis, siis kuidas on ta seotud kunstnikega. Ateljee pinnad on ju alati renditud ainult meie liidu liikmetele.”

Kunstnike seas levinud jutt vastab tõele. Kinnisturegistri andmetel kuulub Carmen Kassile mitte üks, vaid kaks korterit Vabaduse väljak 6 majas. Üks neist on ostetud eraisikult, kuid teine (mis kunstnikke vihale ajab) on tõepoolest uhke vanalinna vaatega endine EKLi ateljeepind maja viimasel, kuuendal korrusel.

Kunstnike Liidu juht Vano Allsalu kinnitab tehingut, kuid lisab, et nemad otse seda supermodellile siiski ei müünud.

“Ruumi ostis OÜ Oiu Veski, kuid ilmselt on ostja tänaseks korteriomandi edasi müünud,” ütles Allsalu. Korter müüdi OÜ Oiu Veskile tänavu aasta juulis kui jõustus ka Vähi pööningutehing. Kass ostis selle firmalt, mida juhib Monika Rõbtšenko, kaks kuud hiljem septembris 2015. Muide Monika Rõbtšenko oli juhatuse liige ja osanik ka Kristjan-Thor Vähile kuuluvas ettevõttes Vabaduse Ateljee OÜ, mis omandas enampakkumiseta 260 ruutmeetrise pööningu linna esindusväljakul.

Kunstnike põhiküsimus on ka sel korral, miks müüdi ateljee ilma enampakkumiseta korteriks.

Vano Allsalu põhjendab tehingut sellega, et ateljeepind oli halvas seisus ja seisis aastaid tühjana.
“Kinnisvara osas oleme hoidnud põhimõtet, et võõrandada tarbetult ja kasutamata seisvad halvas seisukorras pinnad, teenimaks vahendeid põhikirjaliste eesmärkide elluviimiseks ning liidu tegevuseks vajaliku kinnisvara korrashoiuks,” ütles Allsalu.

Kunstnike nurinale enampakkumise korraldamata jätmise kohta vastuseks kinnitab Allsalu, et EKL on eraõiguslik mittetulundusühing, mis ei pea enampakkumisi korraldama. „Jah, muidugi, te võite leida, et seda oleks pidanud tegema, aga vaatame fakte – ruum oli 4,5 aastat tühjana seisnud, läbivettinud ja kasutuskõlbmatu, keegi selle vastu huvi ei tundnud. Kuidas oleks olnud põhjendatud, et volikogu lükkab tagasi pakkumise, mis oli pea 20% turuhinnast kõrgem olukorras, kus vajame hädasti rahalisi vahendeid?“ küsib ta.

Monika Rõbtšenko seosest Kristjan-Thor Vähiga Eesti Päevaleht kevadel ei kirjutanud, kuid on selge, et tegemist on ärinaisega, kelle firmadele kuulub Tallinnas hulgaliselt kinnisvara.

"Kui EKL müüs korteri ilma enampakkumiseta, siis oleks võinud kunstnikele vähemalt anda eelisostuõiguse," ütleb Leonhard Lapin. "Miks juhatus ei küsinud, kas kunstnikud soovivad pinda osta ja miks me kuuleme nendest asjadest taas tagantjärele," küsib anonüümsust palunud graafik.

EKLi president : Monika Rõbtšenkoga olen puutunud kokku seoses EKLi poolt sõlmitud lepingutega

EKL president Vano Allsalu selgitab, et korteri müügil lähtuti kinnisvarabüroolt tellitud hinnangust, tehing toimus turuhinnast kõrgemalt. Vabaduse väljak 6 hoones asub lisaks EKLi valdustele 15 korteriomandit, mis kuuluvad eraisikutele – võimalik, et mõni neist korteritest on vahetanud omanikku (seetõttu ei oska kommenteerida Teie küsimust C. Kassi kahe korteri kohta.

Oiu Veskile müüdud korter ei olnud ühendatud pööninguga.

Märkimisväärse kinnisvaraportfelli omanikuna ei saa Kunstnike Liit ilmselt välistada, et ka tulevikus tehakse kinnisvaratehinguid selle efektiivsema kasutamise ja liidu põhikirjaliste eesmärkide täitmise nimel. Hetkel ühtegi müügilepingut meie laual küll ei ole. Mistahes selliseid plaane arutab ja kooskõlastab juhatus põhjalikult liidu 30-liikmelise volikoguga.

Monika Rõbtšenkoga olen puutunud kokku seoses EKLi poolt sõlmitud lepingutega, ta on esindanud nii Vabaduse Ateljeed kui Oiu Veskit.