Kuressaare lennujaamas nädal tagasi tillukesest Jetstream 31-st välja ronides ei osanud ma aimatagi, et umbes seitsmeminutilise autosõidu kaugusel asuva elektroonikatehase liinidelt pärinevad tooted Saaremaalt üle maailma laiali paisatakse. “Detailid telekommunikatsiooni sektorile, turva- ja meditsiinitehnika,” loetleb firma avalike suhete juht Hannele Pöllä Kuressaares paikneva tehase tootmisvaldkondi. Küsimuse peale, kas Incap võiks olla Saaremaa väike Elcoteq, rõõmsameelne soomlanna vaid naeratab. Pärast pisukest mõttepausi selgitab ta, et esiteks eristab Incapi Elcoteqist juba tooteprofiil – Incapi tehastes mobiiltelefone ei valmistata. Teiseks tuleb võrdlus ebaõnnestunuks tunnistada ka seetõttu, et Elcoteq kuulub tootmismahtude ja võimsuse poolest elektroonika tööstuse esiliigasse. Samal ajal mängib maailma mastaabis pigem tilluke, viie tootmisüksuse, 76,6 miljoni eurose aastakäibe ja kokku 550 töötajaga Incapi kontsern “väikeste, kuid tublide” liigas.
Nokia, ABB ja paljud teised
Olgugi et suurem osa Incapi tehastest välja saadetavast kaubast elektroonikakauge inimese jaoks vaid palju küsimusi tekitab, valmistatakse Incapis ka tavakodanikule äratuntavat lõpptoodangut. Näiteks Suunto pulsikellasid, neid küll mitte Kuressaares. Ja imikukaalusid, samuti mitte Kuressaares.
Incapi tehastest veetakse kogu maailma laiali tooted sellistele suurnimedele nagu Nokia, ABB, Kone, Assa Abloy jt. Mõnedki taolistest suurnimedest on ka Kuressaare tehase kliendid.
Nii tehases kui ka kontorihoones valitsev meeleolu jätab sümpaatse ning tasakaaluka mulje. Kuressaare tehase rahu ei suuda kõigutada ka meediakära, mille kohaselt varem või hiljem kõikvõimalikud tööstused eesotsas Elcoteqiga tööjõupuuduse tõttu Eestimaal tootmise lõpetavad. Incapi inimesed ärakolimisse ei usu.
Esimese argumendina toob Saaremaa tehase tegevjuht Allan Lipu Eesti tehaste konkurentsieelisena hea asukoha, tellijaga sarnase kultuuriruumi. Teise argumendina toob tehase juhataja välja Kuressaare tehase paindliku tootmisprofiili. Incap on keskendunud professionaalelektroonika valmistamisele, mida toodetakse väikeste või keskmise suurusega partiidena ja tihti ka õige paljude erinevate versioonidena, mida Euroopas paiknevatel tellijatel Hiinast või Indiast sama paindlikult ja sama lühikese tarneajaga üldjuhul hankida ei õnnestu.
Töökäte puuduse üle Incapi Kuressaare üksused ei kaeba. Kui praegu töötab tehases 153 inimest, siis aasta lõpuks loodetakse see arv suurendada ligi 200-ni.
Allan Lipu räägib, kuidas vanemad olijad ettevõtte koolitusklassis töösoovijatele tarkust jagavad. Heal tasemel koolitussüsteemi märkab ka hiljuti valminud 3700 m2 suuruses tootmiskompeksis: kogenud töötajate, mentorite juhendamisel askeldavad tootmisliinide ääres mitmed inimrühmad.
Põhiosa komponentidest on suhkrutera suurused ning neid monteerivad automatiseeritud tootmisliinid. Pikim ning kaasaegseim liin paistab ca 30 meetrit pikk. Kui töövõimsusest rääkida, siis see ulatub 60 000 elemendi montaažini tunnis. Tõsi, mõned detailid tuleb siiski veel ka käsitsi monteerida.
Pikad masinate ahelad sülitavad täpses tempos rohelisi trükiplaate, millest usinad kinnastes käed varmalt kinni haaravad ning kvaliteedikontrolli osakonda testimiseks viivad. Mitte ükski toode ei pääse tehasest välja, ilma et see enne inimese käe ja silma alt läbi ei käi.
Maast laeni kõrguvad riiulid, väljasaatmist ootavad kliendi logodega ning logodeta pakid leiavad tee tellijani mitme tuntud transpordifirma vahendusel.
Vastupidiselt mandriinimeste arvamusele on Soome emafirma oma Kuressaare tootmisraku asukohaga igati rahul. Kaupa saadetakse Saaremaalt Helsingi poole teele iga päev. See tähendab, et toodang jõuab vajalikku sihtkohta ühe-kahe päevaga.

Incap teguseb Eestis ja Soomes

•• 30-aastase elektroonikatootmise kogemusega Incapi kontserni tootmisüksused asuvad Vaasas, Vuokattis, Kempeles ja Kuressaares. Kontorid tegutsevad ka Oulus ja Helsingis. Müügiüksused tegutsevad nii Saksamaal, Suurbritaanias, Iirimaal kui ka Indias.
•• Ettevõte noteeriti Helsingi börsil 1997. aastal. Incap on Põhjamaade elektroonikatööstuste hulgas käibe poolest kaheksas.
•• Olgugi et Incap ennustab India regiooni tähtsuse kasvu, ollakse veendunud, et keskmise suurusega elektroonikatootjad vajavad partnereid, kes oleksid neile ka geograafiliselt lähedal.
Allikas: Incap Corporation