Eelnõu näeb ette linna osaluse võõrandamist OÜ-le Mertiina Vara, mille taga on Saaremaa Golfi nõukogu esimees Jüri Tiitus, kirjutab ajaleht Saarte Hääl.

“Praegune suuraktsionär Kuressaare linn 66,1% aktsiate omanikuna ei pea enam mõistlikuks ega võimalikuks panustada oma eelarvest täiendavaid vahendeid golfiväljaku ülalpidamiseks,” teatab linnavalitsus.

Tehingu hinnaks on nõue, et ostja peab tasuma AS-ile Saaremaa Golf 320 000 eurot, mis ettevõte omakorda maksab linnale kasutatud arvelduskrediidi eest. 735 aktsia eest maksab firma 7350 eurot ehk 10 eurot aktsia. Võrdluseks — viimase emissiooni ajal soetas linn aktsiaid hinnaga 26 000 krooni ehk 1667 eurot aktsia.

Eilsel pressikonverentsil tõdesid nii linnapea Mati Mäetalu kui ka abilinnapea Kalle Koov, et hinnaga tuleb rahul olla. Linna rahandusnõunik Mai Takkis toonitas, et saab rääkida nii otsesest kui ka kaudsest hinnast. Nimelt nõuab ettevõte jätkuva arengu tagamiseks lähiaastail täiendavaid investeeringuid orienteeruvalt 640 000 euro ulatuses. 2012. aasta eelarvesse oleks kohustusliku hooldustasu maksmiseks vaja planeerida vähemalt 73 500 eurot. See on linnaametnike sõnul n-ö kasu, sest golfifirmasse enam raha paigutada ei tule.

Linnapea Mati Mäetalu tõdes, et ega häid lahendusi ei olnud. Olid vaid kehvad ja nendest tuli valida parim. Mäetalu sõnul algasid läbirääkimised juba mai keskpaigas ning jõudsid lõpule nüüd. “Aktsiaseltsil pole mitte just parimad päevad,” nentis linnapea, et pidevas rahahädas ettevõtte puhul on tegemist nagu lumepalliefektiga, kus probleemid lähevad vaid suuremaks. Küsimusele, kas linnavalitsuse arusaam sellest, et enam ei jaksata, tuli linnavalitsuse majja koos Mäetalu linnapeaks saamisega, vastas linnapea, et pigem oli see asjaolude kokkulangemine.

Mäetalu märkis, et 21,7 miljonit krooni, mis linn on paigutanud golfiala teede-tänavate infrastruktuuri, ei saa võtta kui kaotsi läinud raha. Selle rahaga on korda tehtud üks osa linnast. “Võib öelda, et see on see hind,” märkis Mäetalu täiendava 10 miljoni kohta, mida linn on golfiettevõttesse paigutanud aktsiaid soetades.