Üle 100 miljoni kroonise investeeringu avas 28. detsembril teiste hulgas ka president Arnold Rüütel. 180-kohalise kolme tärni hotelli majas asub ka veekeskus basseinide, saunade, veeatraktsioonide ja mullivanniga.

“Tegemist on SPA-tüüpi ehitisega, mis tähendab, et taastusravile tulnud inimene saab kõik teenused majast lahkumata,” ütles AS-i Kuressaare Sanatoorium juhatuse esimees Aare Pihelgas. Uues hoones asub lisaks hotellile, 25-meetrise basseiniga veekeskusele ja 75-kohalisele restoranile ka infrapuna- ja tunnisaun, ilusalong ning squashiväljakud.

“Linna jaoks tähendab see ühte suuremat erainvesteeringut sel aastal ja ka täiendavaid töökohti. See on teine uus ravikeskus samade omanike poolt, eelmine oli Meri. Vahepeal renoveeriti ka Saaremaa Valss. Kuressaare linna puhkeala on tänu sellele arenenud päris suurte sammudega,” ütles Kuressaare abilinnapea planeerimise ja ehituse alal Urmas Sepp.

Uus ehitis on Sepa sõnul linna jaoks igas mõttes tähtis objekt. “See on esimene veekeskus ja

-liumägi saare peal. Inimesed ei pea enam sõitma Keilasse, Pärnusse või Tartusse, vaid saavad kohapeal kõik veemõnud kätte.” Kõrvalasuvale krundile on alustanud OÜ Norbert detailplaneeringut järgmise hotelli ja ravikeskuse ehitamiseks.

RIPPUVAD VEENIIDID. Hotelli sisenejat võtavad läbi kolme korruse kõrguvas vestibüülis vastu rippuvad veeniidid ja tammelaudadest painutatud lett, mis meenutab purjelaeva nina.

Et kogu sisustus meenutab sajandite tagust purjelaeva, siis ei puudu ka kaptenisild ja -kajut. Kapteni kajut asub esimesel korrusel restorani Nautica tagaotsas, kust avaneb ilus vaade merele ja seal saab vastu võtta 14 külalist.

Merele ja piiskopilinnusele avaneva vaatega restoran on oma nime saanud kapten Nemo ja tema legendaarse allveelaeva Nautilus järgi. Et restorani nimesse põimiti ka eestikeelne sõna “nautima”, saigi ą la carte restoran oma nimeks Nautikca,” lisas Pigelgas. Teisel korrusel on restoran Ritter (tõlkes Rüütel), kus toimub klientide igapäevane toitlustamine.

Veekeskuse konkursi võitis arhitektuuribüroo Künnapu & Padrik AS ja ehituse peatöövõtjaks oli AS Tesman.

Ravi vee ja mudaga. “Sanatooriumi märgiks on vesi ja motoks “tervis läbi vee”, sest seal pakutakse veealust duššmassaaži, võimlemist basseinis või saalis, Charcot’ dušši ja pöörisvanni,” ütles sanatooriumi juhataja.

Kuressaare sanatooriumis tehakse patsiendile mudavanne Mullutu Suurlahe ravimudast. Ravi tõhusust tõstab tervisekeskuses ürdi-pärlivannides pulbitsev mineraalvesi, mis rahustab ja lõõgastab, langetab vererõhku ning parandab südameveresoonkonna funktsionaalseid häireid.

SPA tüüpi veekeskused annavad sanatooriumidele juurde lisasuuna – stressi ennetav ravi läbi tervislike eluviiside. Kui mudaravila tegeleb sanatooriumis haiguste raviga, siis SPA haiguste ennetamisega, sest pakub lõõgastavaid protseduure stressi ja haiguste ennetamiseks.