Lambakasvatajate seltsi peaspetsialist Hillar Kalda rääkis ETAle, et varem korraldas selts lambakasvatajaile ja teistele huvilistele üleriigilisi lambapäevi, aga selleaastane üritus annab juba messi mõõdu välja.

Mess algab reedel kell 16 lambaliha turustuse foorumiga, kus räägitakse lambaliha turustuse olukorrast ja perspektiividest, kuulatakse ka lambaliha töötlejate teemakohaseid ettepanekud.

Selts on tänaseks moodustanud lambaliha turustamise grupi, mis aitab lihatootjail oma toodangut realiseerida, ütles Kalda. Eelmisel aastal ostis liha kokku Saaremaa liha-ja piimatööstus, koostööga olid rahul nii lambakasvatajad kui lihatöötlejad.

Kalda tõdes, et lambaliha on poodides vähe müügil, sest lammaste arv on viimasel kümnendil tohutult vähenenud - umbes 150.000-lt 30.000-le. Imporditud liha on väga kallis.

Statistikaameti andmeil oli eelmisel aastal Eestis 29.000 lammast. Paaril viimasel aastal on tasapisi lammaste arv siiski uuesti tõusma hakanud ja tõusutendents on jätkumas, sest lambakasvatus on hakanud ennast taas ära tasuma.

Eestis on praegu paarsada lambakasvatajat. Täpsed andmed loodab Kalda saada põllumajandusloenduselt.

Reede õhtul on lamba ja kitse messil simman. Messi laupäevases programmis on kaunima ute konkurss, karjakoerte esitlus, pügamisvõistlus, tõujäärade oksjon, kitsede hindamine, villavahetus. Vanematega kaasas olevad lapsed saavad osaleda joonistusvõistlusel. Tutvustatakse ka uudistooteid villasest lõngast.