Paari aasta eest ilmsiks tulnud Tartu arvevabriku juhtum sai eile üllatava jätku – kõrvuti ligi kümmekonna eraisikuga karistas kohus ka tuntud ettevõtet.

Vastavalt Harju maakohtu eilsele otsusele on miljardikäibega Facio Ehituse AS riiki püganud enam kui viie miljoni krooniga. Keskmiselt kolmveerandi oma käibest avaliku sektori hangetelt teenivat ettevõtet karistati kolmemiljonilise rahatrahviga ning nõuti riigile tsiviilhagiga välja üle 13,3 miljoni krooni.

Facio Ehituse juht Toomas Tromp selgitas, et põhiosas puudutab süüdistus 2004. ja 2005. aasta tehinguid, kus K-Raua Ace ehituspoodi pidanud ja nüüdseks pankrotistunud KR Kaubanduse AS-i kaudu liigutati fiktiivsete arvetega kaupa Facio objektide kuludesse. Kohus märgib siiski, et fiktiivsete arvetega seotud kulutusi kajastati aruandluses kuni 2007. aasta lõpukuudeni.

Ehitusfirma kinnitusel tehti uurijatega tihedat koostööd, kuid pettuse tegelikke organisaatoreid välja selgitada ei õnnestunud. „Kahetsusväärselt olid sellise tegevusega seotud mõned meie ettevõtte projektijuhid, kellest osa on oma õigusvastast tegevust ka tunnistanud,” kirjutas Tromp.

Suur avalik huvi

Tromp rõhutab, et Facio pole „talle inkrimineeritud kuritegu” sooritanud. Samal ajal tunnistas firma 13,3 miljoni kroonist tsiviilhagi. „Suurem osa tsiviilhagi summast on tegelikult riigile juba 2008. aastal hüvitatud,” märkis ta.

Kohus tegi otsuse käskmenetluse korras ehk istungit pidamata. Prokurör Kristiina Laas põhjendas käskmenetluse valikut kui antud olukorras kõige optimaalsemat ja sellega oli päri ka ehitusfirma. Facio Ehitus võib veel kümne päeva jooksul otsustada, kas on karistusega nõus. Toomas Tromp märkis, et suurt avalikku huvi arvestades kaalub ta, kas mitte nõuda asja arutamist üldmenetluse korras.

Kurioosseks teeb otsuse asjaolu, et Facio Ehituse AS on juba aastaid üks edukamaid riigi ja kohaliku omavalitsuse hangetel osalevaid ehitusfirmasid. Tööde nimekirja kuulub arvukalt koole, aga ka Kuperjanovi pataljoni hoonekompleks, Narva piiripunkt ja Eesti Draamateater.

Viimasel kolmel aastal on ettevõtte kokku 2,7 miljardi kroonisest käibest tulnud riigihangete kaudu ligi kaks miljardit ehk üle 73 protsendi. Riigihangete ameti juhi Ülo Sarve sõnul karistus takistuseks ei saa. „Kui karistus on kantud ja kõik maksud makstud, siis võib hangetel osaleda,” lisas ta.

„Fantoomarvete” autorile trahv ja trellid

•• Läinud reedel mõistis Tartu maakohus arvevabriku käigushoidmises süüdi seitse 23–46-aastast meest, kaks „vabrikanti” olid oma karistuse saanud juba kahe aasta eest.

•• Süüdi mõistetud meestest asutasid Arnold Lõhmus (36) ja Urmas Meoste (46) varifirmasid ja värbasid variisikuid, fiktiivseid arveid trükkisid Kaido N. (31) ja Peeter U. (37).

•• Arvete alusel laekus maksupettuses osalenud firmadelt 2–5 protsenti tehingu summast „teenustasuna” varifirmade pangakontodele.

•• Raha võtsid kontodelt välja juba 2007. aastal süüdi mõistetud T.B. (30, nimi asendatud initsiaalidega) koos Meoste, Heikko Nuuma (26), Taavi Jäppineni (25) ja Tamar Pihoga (23).

•• Süüdimõistetuid karistati valdavalt vabadusekaotusega, pikim reaalne karistus on Arnold Lõhmuse kaheaastane vangistus.

•• Ühtlasi konfiskeeriti kurjategijatelt raha, sõidukeid ja ka üks kinnistu.