Kuigi viimaste nädalate sündmused on väga paljudele ettevõtetele nii Aasias, Euroopas kui Ameerikas suure löögi andnud, ei ole kindlasti koroonaviirusest põhjustatud kriisi kaotajate poolel maailma suurim veebipood Amazon, kelle äril läheb paremini kui ei kunagi varem, kirjutab portaal Popular.info.

Alles hiljuti andis veebikaubanduse üleilmne liider teada, et palkab 100 000 töötajat juurde selleks, et suudaks kasvavat nõudlust ära teenindada. Möödunud aastal oli ettevõtte käive 280 miljardit dollarit ja kasum 11,9 miljardit dollarit. Vaadates e-kaubanduse järjest suurt populaarsust, jätkub tõenäoliselt ettevõtte müügitulu kasv ka sel aastal.

Küll aga on Amazon üks nendest suurfirmadest, kes on koroonapandeemia tingimustes jäänud väga jäigale seisukohale haiguspäevade hüvitamise osas. Üsna arvestaval osal Amazoni töötajatest – iseäranis neil, kes töötavad osalise tööajaga või on töövõtulepingutega – ei ole õigust saada töötasu haiguspäevade ajal.

Koroonapandeemia puhkemise järel teatas Amazon, et hüvitab kaks nädalat haiguspäevi kõikidele neile Amazoni palgatöötajatele, kel on kas diagnoositud Covid-19 või kes peavad olema karantiinis. Küll aga ei laiene see eelpool toodud tingimustel töötavatele lepingulistele töötajatele, kes peavad tihti vastutama kas pakkide vastuvõtmise ja kohaletoimetamise eest ning täitma muid kriitilisi tööülesandeid.

Isegi, kui neil töötajatel diagnoositakse Covid-19, peavad nad esitama taotluse ettevõtte kriisifondi, et neile määrataks toetus selleks ajaks, kui nad tahavad haiguslehele minna. Fond on loodud just selle eesmärgiga, et katta lepinguliste töötajate viirusse haigestumise või karantiini tõttu tekkivad kulutused.

Kuigi Amazon ise pani sellesse fondi 25 miljonit dollarit, kutsub ettevõte ka tavalisi ameeriklasi sellesse panustama, loetledes oma kodulehel ka mitu erinevat viisi, kuidas sinna raha annetada saab. Lisaks deebet- ja krediitkaartidele ning Paypalile on seda võimalik lasta oma palgast maha arvutada või saata kriisifondi raha ka telefonisõnumiga.

Kas ei ole see veider, et Amazon, mille omanikuks on üks maailma rikkaimaid inimesi, küsib tavainimestelt raha selleks, et katta oma töötajate haiguspäevi, küsib Popular.info. Miks ei maksa ettevõte oma töötajatele Covid-19 seotud kulutusi ise kinni, kui nad aitavad seda igapäevaselt töös hoida?

Kuigi Amazon tõstis hiljuti oma tunnitasu 2 dollari võrra ja kahekordistas ületundide tasu, ei pruugi see siiski olla piisav stiimul töötajatele, kes on viirusesse haigestunud ja kes teavad, et nad ei pruugi haiguspäevade eest raha saada, mistõttu võivad nad jätkata tööl käimist ka haigest peast, leiab Ameerika portaal.