"Siin ei ole tegemist mitte ajutise kitsikusega, vaid väga sügavate juurtega probleemi esimeste nähtavate õitega," ütles SEB analüütik Hardo Pajula, kirjutab Äripäev. "Kogu praegune trall Euroopa võlakoorma ümber tõukub ju tegelikult rahapaigutajate kahtlustest riigi helde hoolekande pikemaajalise eluvõimelisuse suhtes ning meie pensionireservi lugu on täpselt samast ooperist."

Probleemi iva seisneb selles, et pensionideks suunatud sotsiaalmaksu osa on laekunud viimastel kuudel sotsiaalkindlustusametile 1,2-1,3 miljardit krooni, kuid pensionideks läheb igas kuus vaja üle 1,6 miljardi krooni. Seni on vahet kaetud pensionikassa reserviga, mis aga saab otsa juba suve alguseks. Isegi kui aasta lõpuks puudujäävad 2,5 miljardit leitakse, siis kust leitakse raha alates järgmisest aastast, mil riik hakkab osa sotsiaalmaksust suunama taas II sambasse? Vajaminev summa võib ületada aastas 5 miljardit krooni.

Andrus Ansip teatas eile e-kirjas, et "riigieelarve täitmine läheb plaanipäraselt ja pensionärid ei pea muretsema. Selle aasta riigieelarves on ette nähtud pensionikulude katmiseks kolme miljardi krooni ulatuses lisavahendeid teistest allikatest peale sotsiaalmaksu." Ansipi sõnul on pensionide maksmiseks sageli ka varem lisavahendeid kasutatud. "Erakorraline pensionireserv ei loodud sotsiaalmaksu laekumistest, vaid samuti teiste rahaallikate toel," selgitas peaminister.

Vaadates viimaste kuude trende majanduses, võib Tallinna Ülikooli Sotsiaaltöö Instituudi direktori Lauri Leppiku arvates uskuda, et tööturu olukord aasta teisel poolel ei halvene ja sotsiaalmaksu laekumise osas tuleb eelarve täis. Samas on tema sõnul praegused sotsiaalmaksu laekumised 2007. aasta tasemel, kuid pensionikulud kolmandiku võrra kõrgemad kui 2007. aastal. "Seejuures tuleb arvestada, et teise samba maksete peatamise tõttu laekub kogu sotsiaalmaksu pensioniosa praegu riiklikusse pensionikassasse." "Kui tööturu olukord lähema aasta jooksul oluliselt ei parane, siis jääb 2011. aastal ametisse astuvale valitsusele hulk halbu valikuid," kommenteeris Leppik.

Endine rahandusminister Aivar Sõerd ütleb, et jooksvad sotsiaalmaksu laekumised sotsiaalkindlustusfondi ei kata pensionikindlustuse väljamakseteks tehtavat kulu ja aastatel 2011 ja 2012 puudujääk süveneb. "Vaid aastal 2007 ületasid sotsiaalmaksu laekumised pensionideks minevat kulu. Ülejäänud aastatel on puudujääk kaetud muude maksutulude arvel, ja olukorras, kus eelarve tervikuna oli ülejäägis, ei olnud pensionide väljamaksmiseks vaja kasutada reserve," ütles Sõerd.