Rohkem kui 150 osaleja hulgas olid kutseõppeasutuste juhid, ettevõtjad, haridusametnikud ja ?poliitikud, erialaliitude ning kutseõppe arenguga seotud organisatsioonide/asutuste esindajad.

Konverentsi avanud Haridus- ja Teadusministeeriumi abiminister Erkki Piisang tõdes, et kutseõppe edendajatel on põhjust rõõmustada - kutsehariduse kvaliteedi tõstmiseks ühiselt kirja pandud mõtted ja tegevused on võimalik ka ellu rakendada, sest Valitsuse poolt heaks kiidetud 2006. aasta riigieelarve kohaselt saab kutseharidus saab juurde 228,8 miljonit, sellest 67 miljonit läbi tänavuse lisaeelarve ja ligi 160 miljoniga korrastatakse kutseõppe erialakoefitsente.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektori Siim Raie sõnul tuleks üheskoos, lisaks kutseõppe parendamisele, senisest rohkem tegeleda töö tegemise ja tööelu väärtustamisega. ?Süsteemne karjäärinõustamine peaks algama vähemalt põhikooli teises astmes ning noortele tuleks jagada ausat ja adekvaatset infot karjäärivõimalustest ning riigi tööjaotusmudelist?, sõnas Raie. Eesti Metsatööstuse Liidu tegevdirektor Andres Talijärve sõnul on üldhariduskoolide huvi töösturite poolt algatatud ettevõttekülastuste vastu oodatust suurem ning osalenud õpetajad on tänast tootmiskeskkonda nähes olnud siiralt üllatunud.

Nii Viljandi Ühendatud Kutsekooli juht Tarmo Loodus kui ka Haridus- ja Teadusministeeriumi asekantsler Riho Raave tõdesid päevajuhtidena kokkuvõtteid tehes, et koostöö erinevate osapoolte vahel on muutumas normiks ning vastastikuste süüdistute ja vastandumise aeg on möödas. Haridus- ja Teadusministeeriumi kutse- ja täiskasvanuosakonna juhataja Andres Pung konkretiseeris ootused erinevatele osapooltele kutsehariduse uue arengukava valguses. Huvitavaid mõtteid ja vaatenurki esitati kahe päeva jooksul palju, lähituleviku ülesannetena jäid kõlama märksõnad ? erinevate koolitüüpide ja õppevormide paindlik sidustatus ning selge ülesannete ja vastutuse jaotus koostööpartnerite vahel.

Konverentsi korraldas Eesti Kutseõppe Edendamise Ühing, kelle liikmeteks on kutseõppeasutuste juhid, haridusametnikud ja -poliitikud, ettevõtlusorganisatsioonide ning ettevõtete esindajad. Kutsehariduse arengukonverentsina oli Kuressaares toimunu juba kaheteistkümnes, kuid esmakordselt osales mõttetalgutel nii palju ettevõtete esindajaid.