16. oktoobrist seiskunud kutseline kalapüük Peipsi järvel läheb peagi taas lahti, sest Eestil õnnestus Venemaaga kvoote vahetada. Eile lõppenud järgmise aasta Peipsi, Pihkva ja Lämmijärve kalapüügikvootide läbirääkimistel lepiti muu hulgas kokku, et Eesti annab naabritele 15 tonni ulatuses kohapüügikvooti, saades vastu õiguse püüda samas mahus haugi.

“Eestil on haugikvooti järel vaid 400 kilo, nii et sisuliselt oli meil kõik juba ära püütud. Venelastel on aga jällegi kohapüük suurem ja meil õnnestus omavahel kvoote vahetada,” rääkis keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Ain Soome.

Püügi alustamiseks peab keskkonnaminister allkirjastama vastava määruse ning lubatud on kasutada ainult suuresilmalisi nakkevõrke. Peipsi tinti ning rääbist tohib tuleval aastal aga püüda vaid teadusuuringuteks.

“Kuigi tindikvoot oli tänavu veel olemas, siis püütud seda pole,” lausus Soome. “Tinti lihtsalt ei ole ning peamine põhjus on koha arvukus.”

Latikat tohivad eestlased järgmisel aastal Peipsist püüda 700 tonni ehk 25 tonni tänavusest enam. Senisest väiksemad kvoodid on Eestil koha, ahvena ja haugi osas, neid tohib püüda vastavalt 100, 750 ja 95 tonni.