"Kümme-viisteist aastat tagasi samasuguse paberipuuga ahju köetigi, nüüd on see aeg tagasi tulnud," kommenteeris RMK Kirde regiooni juht Avo Siilak RMK pakkumist kasepaberipuud viiesajakroonise tihumeetrihinnaga talvekütteks osta, kirjutab Põhjarannik.

2007. aasta lõpus müüs RMK sedasama kasepaberipuud kaks korda kallimalt. "Turusituatsioon on praegu raske," tunnistas Siilak. "Skandinaavia tehased paberipuud ei taha, kokkuostuhinnad on kordades kukkunud."

Poole peale ja rohkemgi on langenud ka kuuse- ja männipalgi kokkuostuhinnad; puidutarbimine on vähenenud nii sise- kui eksporditurul.

Kriitiline hinnapiir, alla mille ei tasu enam üldse puid metsast välja tuua, on asjatundjate hinnangul päris lähedal.

"Aasta tagasi maksis ruum küttepuid viisssada krooni, siis läks viie ja poole saja peale ja vahepeal müüsin koguni kuuesajaga. Praegu saab ruumi neljasaja viiekümne krooniga kätte," kirjeldas küttepuu hinna kõikumist Sulev Kortin OÜst Sonerlink.

Et hind veel oluliselt langeks, Kortin ei usu. "Pole kuhugi langeda enam, praegu on ainult lõikamis-lõhkumiskulu sisse arvestatud. Alla neljasaja krooni ruum pole enam võimalik müüa."

Madalast hinnast hoolimata valitseb ostjate poolel suhteline vaikus. "Kevadel ja suvel hakkab rohkem minema," teab Kortin mitme aasta kogemusest.

"Puuvarumishooaeg algab siis, kui õued ära kuivavad," kinnitas ka Aivo Padda OÜst Lepalind. Tema küsib küttepuude ruumi eest viissada krooni (enne viiskümmend krooni rohkem).

"Müügihinna määrab see, mis hinnaga oled kokku ostnud - ostmise ajal olid ju hinnad kõrgemad kui praegu. Sel aastal küttepuu hind ei tõuse, sest toormaterjal on ju odavam ja kütus samuti. Suurt langust enam ka ei tule, sest ostjaid on küttepuudele ikka - kütmata ju jätta ei saa."