Enamik Eesti turul müüdavast bensiinist tuleb Leedust Mažeikiu naftarafineerimistehasest. Ettevõtte infojuht Giedrius Karsokas selgitas Eesti Päevalehele kütuse hindade kujunemise tagamaid.

Tema sõnul tuleb mõista, et toornaftaturg ning rafineeritud toodete turg on kaks eraldi seisvat asja. Mõlemal turul mõjutavad hindu maailma naftatootmine, terrorismioht, toornafta ja toodete hinnad USAs ning nõudlus maailmas üldiselt.

Et panna paika bensiini hind näiteks Eesti Statoili jaoks, võtab Leedu tehas aluseks Rotterdami, Amsterdami ja Antwerpeni sadamate kaudu Euroopasse toodavate naftatoodete hindade 10 päeva keskmise. Kolme sadama hindade alusel on kõik Euroopa rafineerimistehased, teiste hulgas ka Porvoo tehas Soomes, arvestanud väljamüügihindu juba pikka aega.

Kui 95 Euro maksis kolmes sadamalinnas aasta tagasi keskmiselt 260 dollarit tonn, siis kaks nädalat tagasi oli hinnaks 474 dollarit tonn – uus rekord. Hinnatõusu taga oli OPECi riikide vähendatud tootmine, Hiina majanduse kasvubuum, USA väikesed naftareservid jpm.

Lisaks maailmaturuhindadele on teine oluline komponent kütuse jaehindade kujunemisel aktsiis, mis moodustab Euroopas keskeltläbi 52-58 protsenti kütuse hulgimüügihinnast. Kõrge aktsiis on põhjuseks, miks USA-s maksab bensiiniliiter vaid ligi 7 krooni.

Sel nädalal tõstsid suuremad jaemüüjad bensiini hinda 30 sendi võrra, diislikütuse hind ei muutunud. 95 Euro maksab Statoilis 11,7 krooni. Aastaga on kütuse hinnad umbes 30 protsendi võrra tõusnud. 1. mai järsu aktsiisitõusu leevendamiseks korraldasid Neste ja Statoil kampaania, mille käigus sai kliendikaardiga kütuseliitri ligi pool krooni soodsamalt. Need kampaaniad.

Hydro Texaco tegevjuhi Andres Kivistiku sõnul reageerivad maailmaturu hinnad igasugusele terroriaktile järsult. Need aga mõjutavad omakorda paari päeva kuni nädalase nihkega hindu tanklates,” ütles Kivistik.

Sisseostuhinnad on tema sõnul märgatavalt tõusnud, mistõttu vajadus tanklates hindu tõsta oli juba paar nädalat tagasi.

Tarbijakaitse: tanklad müüvad enne 1. maid ostetud kütust

Tarbijakaitseamet kontrollis 8 Tallinna tanklas müüdavate kütusekoguste täpsust ning avastas muuhulgas, et enamikus tanklates oli müügil aprillis väiksema aktsiisiga Eestisse toodud bensiin. Samas tõstsid kütusemüüjad kohe pärast aktsiisitõusu 3. mail hindu.

Ametnikud vaatasid kütuse vastavussertifikaatide väljaandmise aega, mis ainult Statoili tanklal jäi maikuusse.

Hydro Texaco tegevjuhi Andres Kivistiku hinnangul näitab see sertfikaat aga vaid seda, mis kuupäeval kütus aktsiisilattu toodi. Aktsiisi arvestatakse kütuse laost välja viimisel tanklatesse, seda on Hydro Texaco tema sõnul teinud maikuus.