Selle tagajärjel võib Eesti riik jääda hätta võetud kohustusega moodustada 1. jaanuariks 2006 45-päevane kütuse julgeolekuvaru, kirjutab Eesti Päevaleht.

Hetkel on riigiaktsiaseltsil Eesti Vedelkütusevaru Agentuur moodustatud 20päevane autobensiini, diislikütuse, lennukibensiini ja raske kütteõli julgeolekuvaru, millest osa hoitakse Eestis, osa Rootsis. Riik on võtnud kohustuseks varusid aasta-aastalt suurendada, nii et 2010. aastaks oleks 90päevane julgeolekuvaru.

Septembris kuulutas agentuur välja hanked varude suurendamiseks riigihangete seaduses sätestatust veidi erinevas korras. Agentuur tõlgendas seadusi nii, et varude suurendamiseks ei pea järgima riigihangete seadust, mis võimaldab hilisemate erimeelsuste korral pikalevenivaid vaidlusi. Seda seisukohta toetas ka õiguskantsler. Riigihangete amet arvas aga teisiti.

Eesti Vedelkütusevaru Agentuuri juhatuse liige Alan Vaht ütles, et kui riik ei suuda võetud kohustusi täita, siis temal oleks halb lehest lugeda, et lisaks suhkrutrahvile ähvardab Eestit ka bensiinitrahv. Ühegi riigi suhtes pole tema sõnul siiski seni sanktsioone rakendatud. “Meie teeme kõik endast oleneva, et varud 1. jaanuariks soetada. Ma ei näe selles probleemi, kui saaksime hangetega edasi minna.”