Bensiinilitri hind kerkib kuuga 80 senti

Viimase kolme aasta kõrgeimale tasemele jõudnud toornafta hind pumpab üles ka bensiini- ja diislihinda Eestis. Praeguste maailmaturu hindade jätkudes on lähiajal oodata veel paarikümnesendist kütusehinna tõusu.

Detsembris lisab kütuseliitrile 59 senti aktsiis.

Eesti Statoili turundusdirektor Hede Kerstin Luik ütles, et nende hinnakujundus sõltub hulgimüüja Neste küsitavast hinnast.

"Arvestades, et maailmaturul on nafta hind viimase kolme aasta kõrgeimal tasemel – eks ta loogiline on, et suurenevad ka hulgimüüja kulud ning seega võib ka jaemüügihind tõusta," lisas ta. "Aga me ei ole ennustajad," ei soovinud Luik prognoosida, millal ja kui palju võiks hind Eestis tõusta.

Hinnatõusul viitaeg

Shell Eesti AS juhatuse liige Riina Aamisepp ütles, et maailmaturu hinnatõus viimase kolme aasta tipptasemele ei kajastu nii kiiresti sisseostuhindades. "Jaehinnad sõltuvad sellest, kui kaua püsib bensiini hind maailmaturul kõrge ning kui kiiresti ning millisel määral kandub see edasi meie ostuhindadesse. Samuti sellest, milline on üldine jaehinnatase Eesti turul," lausus Aamisepp.

Shell kavatseb 1. detsembrist tõsta kütuse hinda aktsiisilisa ning sellele lisanduva käibemaksu võrra. Eelmiste aastate aktsiisitõusu mõjul tõstetud jaehind pole andnud müü-gile negatiivset tagasilööki, ütles Aamisepp.

Kui 10. novembril maksis bensiini 95 liiter Rotterdamis Eesti kroonidesse ümberarvutatult 2,65 krooni, siis päev varem vaid 2,5 krooni. Eesti bensiinimüüjad tõstsid aga 10. novembril hinda vaid 5 senti.

Bussifirma Sebe projektijuht Raivo Avangu ütles, et praegused kütusehinna tõusud peab firma omavahenditest välja kannatama, sest bussipileti hinda pole tema sõnul sõitjate vähese ostujõu tõttu võimalik tõsta. "Kui nüüd aktsiis ka tõuseb, siis tuleb hinnad üle vaadata, kuid täielikult ei saa me ka seda hinnatõusu tarbija kaela lükata, osa kulude kasvust peame ise kandma," lisas Avangu. Enne aktsiisitõusu tema sõnul kindlasti hindu tõstma ei hakata.

Tulika Takso teenindusjuht Heli Jõeleht ütles, et taksotariife praegune kütusehinna tõus ei mõjuta, sest tariifid on määranud Tulika Takso, bensiini aga ostavad taksojuhid, kes maksavad Tulikale autode kasutamise eest renti. "Põhimõtteliselt peavad taksojuhid ise vaatama, kuidas nad selle bensiinihinnaga välja tulevad," lisas Jõeleht.

Taksohind tõuseb

Jõelehe sõnul võib tariife muutma panna detsembrikuine aktsiisitõus. Tariif 6 krooni kilomeetrilt kehtib Tulikas juba ligi kaks aastat, ajast, mil bensiiniliiter maksis alla 6 krooni.

Nafta hind tõusis eile viimase kolme aasta kõrgeimale tasemele – 24,43 dollarini barrelist, seejuures on see vähem kui nädalaga kallinenud enam kui 6 protsenti. BNS-i teatel peaksid enamiku välisekspertide sõnul naftahinnad järgmise kolme kuu jooksul jääma praegusele tasemele või selle lähikonda, osaliselt annavad praegusele hinnatõusule tuge ka kuuldused, et OPEC (Naftat Eksportivate Maade Organisatsioon) kavatseb praegu kehtivad tootmispiirangud alles jätta ka järgmisel aastal.