AS Eesti Statoil ning rida teisi kütuseettevõtteid ostab teenuseid kütuseekspertiisi teostavalt osaühingult Analiit-AA, millel lasub võltsitud dokumentide kahtlus.

Nagu kinnitas Analiit AA tegevusega kursis olev allikas, kasutab kütuseekspertiisifirma Analiit AA võltsitud dokumente.Firma ametliku dokumentatsiooni kohaselt olevat ettevõttel olemas erinevate kütusetestide tegemiseks vajalik aparatuur, mida aga reaalselt ei eksisteeri. Kõigi testide tegemiseks vajaminevast aparaatuurist on firmal ainult osa.

Kui mõni kütusetest peaks kajastama näiteks paarikümmet erinevat tulemust, siis firmal on olemasoleva aparatuuriga nõutavaid tulemusi võimalik saada tunduvalt vähem, kinnitas Eesti Päevalehe allikas. Klientidele esitatavatel dokumentidel kajastuvad aga kõik tulemused.

STATOIL ON RAHUL. Eesti Statoili turundusdirektor Hede Kerstin Luik ütles, et Statoil on siiani kasutanud Eesti kütuseekspertiisifirmadest nii SGS Eesti kui Analiit AA teenuseid. “Meil pole olnud mingit põhjust Eesti laborites kahelda ning me kasutame neid ka edaspidi,” sõnas Luik. Tema sõnul kattuvad Statoili kütusele rafineerimistehases tehtud testid täielikult Eesti laborite testidega, mistõttu pole siinsetele laboritele etteheiteid. Lisaks Statoilile kasutavad Analiit AA-d mitmed teised kütuseettevõtted.

Neste Eesti hulgimüügijuhi Rain Talmari sõnul usaldab Neste vaid rahvusvaheliste laborite tööd. Hetkel kasutab ettevõte SGS Eesti ja Saybolti kütuseekspertiiside teenuseid. “Need on rahvusvaheliselt tunnustatud firmad, mille töökindluses pole põhjust kahelda,” sõnas Talmar.

Väidetavalt kasutavad Analiit-AA teenuseid ka mõned niisugused ettevõtted, kes soovivad oma ebakvaliteetsele kaubale saada ametlikku kinnitust nõuetele vastavuse kohta ning kes tahavad testida tulemusi võimalikult kiiresti. Paljud firmad aga pole teadlikud, et labor ei vasta nõuetele. Seega võib tegemist olla firmaga, kes kasseerib suure osa rahast mitte millegi eest. Analiit AA-le on akrediteeringu andnud Eesti Akrediteerimiskeskus.

Kütuseekspertiisifirma Analiit AA endise laborijuhi Andrei ·ugai kinnitusel vormistati ettevõttes mitmed ekspertiisipaberid ettevõtte juhi Veera Matrossova ütluse järgi.

“Kui kellelgi töötajatest selle vastu midagi öelda oli, polnud tal järgmisel päeval enam töökohta,” sõnas ·ugai. “Kuigi ettevõtte laboris tehti dokumentatsiooni kohaselt erinevaid ekspertiise ning teste, polnud seal tegelikult mitmete testide läbiviimiseks vastavat aparatuurigi.”

Shugai märkis, et kui 1997. aastal viidi ettevõttes läbi üldine, akrediteerimiskeskuse poolt määratud kontroll, siis kahel järgneval aastal seda ei tehtud. “Seda, miks tavakontrolli läbi ei viidud, ei oska ma öelda,” ütles ·ugai. Samuti ei teadnud ta, kuidas sai ettevõte akrediteeringu, mille kohaselt vastas kõik nõuetele.

ANALIIT-AA ON KONTROLLIMISEKS VALMIS. Analiit AA-s kontrolli läbi viinud assessor Rein Muoni keeldus Eesti Päevalehe küsimustele vastamast. OÜ Analiit AA juhatuse liikme Veera Matrossova sõnul on firma vastu esitatud süüdistused alusetud ning ettevõttel on kõik vajalikud nõuded täidetud. “Ma usun, et see on meie konkurendi SGS-i katse meid halvas valguses näidata,” sõnas Matrossova. Tema sõnul on ettevõttel olemas kõik vajalik, et läbi viia normidele vastavaid kütuseteste. “Me oleme tunnustatud ettevõte, mida näitab ka meie klientide nimekiri,” lisas Matrossova. Tema sõnul kasutavad Analiit AA teenuseid näiteks Lukoil, Termoil ja mitmed teised tuntud ettevõtted. “Minu pärast tulgu kontroll kasvõi homme.”