Sakret OÜ tegevjuhi sõnul laskis ettevõte oma territooriumile 40 kuupmeetri suuruse LNG-mahuti paigaldada pärast seda, kui selgus, et diislikütuse aktsiis tõuseb märkimisväärselt.

„Oleme esimene ettevõte Mandri-Eestis, kes on viinud oma tootmise LNG-le üle. Kui saime aktsiisitõusust teada, ei olnud meil muud alternatiivi, kui minna veeldatud gaasile. Kogu meie tootmine, nii liivakuivatid kui ka kontori küte toimis diisli peal, aga sisuliselt üleöö muutus vedelkütus meie jaoks ca 35% kallimaks,“ rääkis Leitud. LNG-mahuti Sakreti Mäo tehase territooriumile paigaldas veeldatud maagaasi müügi ja impordiga tegelev firma OÜ Jetgas.

Ahto Leitudi sõnul investeeris Sakret OÜ uude energiaallikasse ligi 40 tuhat eurot. Vaatamata sellele, et üleminek LNG-le tähendab ettevõtte jaoks paranenud keskkonnasäästlikkust ning pikemas perspektiivis ka rahalist kokkuhoidu, on tegu siiski sunnitud suurinvesteeringuga.

„Selle investeeringu tasuvusperiood on hinnanguliselt kaks aastat – ent seda juhul, kui riik ei manipuleeri gaasiaktsiisiga. Ootamatud maksud ja aktsiisid ei ole vahendid, millega täita eelarve puudujääke. Kuigi riigil on eelarvest raha puudu, ei saa seda ikka ja jälle võtta tootjate – ja lõpuks ikkagi tarbijate – taskust,“ ütles Leitud.