“Meil tegutseb palju väikeettevõtteid, need on paindlikumad ning on leidnud võimalusi luua uusi töökohti,” põhjendas töötukassa Järvamaa osakonna juhataja Eha Tasang, miks Järvamaa oli üks esimesi maakondi, kus töötus vähenema hakkas, kirjutab Äripäev. “Samuti on ettevõtjad meilt üha julgemalt hakanud küsima töötu tööpraktikatoetust ning kui endine töötu on pärast praktikat tööle võetud, siis ka palgatoetust.”

Eesti Töötukassa analüüsiosakonna juhataja Anne Lauringson ütles, et kui märtsi algul hakkas töötus tasapisi vähenema Jõgevamaal, Järvamaal ja Saaremaal, siis nüüd on vähenemise märke või vähemalt stabiliseerumist näha enamikus maakondades. “Ehk vaid Harjumaal ja Ida-Virumaal on töötus püsivalt kasvanud,” täpsustas Lauringson.

Tasangu sõnul nägid nemad paranemise märke juba aasta algul. “Kui tavaliselt tõusis töötute arv iga kuu kümnete kaupa, siis veebruaris kasvas see võrreldes jaanuariga vaid kuue inimese võrra,” vedas Tasang näpuga graafikus järge. Järvamaa absoluutne rekord — 2410 töötut 1. märtsi seisuga — oli reedeks vähenenud 37 inimese võrra. Tasang tõi välja tendentsi, et tasapisi suureneb ka nende töötute osa, kes leiavad vähemalt poole aasta jooksul endale uue töökoha. “Iga neljas töötu on saanud tööd enne töötu abiraha lõppemist,” rääkis Tasang. “Samuti leiavad töötud järjest enam ametikoha meie kaudu, sest tööandjad ei pelga enam meile vabadest kohtadest teada anda.”

Töötukassa Järvamaa osakond pakub praegu kokku 87 vakantset töökohta, kõige rohkem soovitakse palgata teenindajaid, müüjaid, masinaseadmete operaatoreid ja oskustöölisi. Tasangu andmeil on nende kaudu leidnud endale suurel hulgal tööjõudu näiteks eelmise aasta suvel Paides uksed avanud Selver ja selle aasta algul Mäos tegevust alustanud OÜ Rexsest Grupp, mis hakkab jahvatatud plastjäätmetest peatselt ehitusdetaile tootma.