Kiviõli Keemiatööstuse suuromaniku Toomas Tamme endise äripartneri Oleg Ljadovi väitel kritiseeris Tamm eelmise aasta jaanuaris toimunud kohtumisel teravalt Reformierakonda kuuluvat keskkonnaministrit Jaanus Tamkivi, kes tegutses Kiviõli Keemiatööstusele soodsate otsuste langetamisel liiga aeglaselt.

Vaata ja kuula lindistust siit.

“Kui asi on korras ja asi tehakse, tehakse see asi korda, ma mitte kunagi ei vaidle… aga kurat, kui on ainult dai-dai ja mitte kui midagi ei juhtu, kurat siis see ajab tõesti noh, ausalt, ütlen ausalt, pehmelt öelda hinge täis,” on Ljadovi väitel Toomas Tamme sõnad toimunud kohtumisel.

Samas kiitis Tamm Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluvat majandusministrit Juhan Partsi, kes hakkas valmistama 2009. aasta lõpus ette Kiviõli Keemiatööstusele oluliste kuid eraomanikele kuuluvate maade taasriigistamist.

“Parts on normaalselt käitunud, ajand neid asju ja kurat kõike toimetand ja mingit vastuseisu ei ole,” kiitis Tamm salvestisel majandusministrit.

Ljadov rääkis, et Tamm üritas 2009. aastal saada valitsuselt enda ettevõttele soodsaid otsuseid keskkonnaminister Jaanus Tamkivi abil. Kuna viimane ei asunud kiiresti Tamme soove täitma, siis otsustati pöörduda hoopis IRLi ministrite poole. Ljadovi väitel andis ta Tamme advokaadile Mikk Lõhmusele IRLi kuuluva regionaalministri Siim Valmar Kiisleri mobiiltelefoninumbri. Pärast Lõhmuse ning Kiisleri kohtumist asuti kiiresti majandusministeeriumis tegelema Tamme huvitanud kinnistute sundvõõrandamisega. Salvestisel üritab Ljadov mitmel korral saada ka teada, kas Tamm pidi IRL poliitikutele soodsate otsuste eest midagi maksma. Poliitikute rahalisest toetamisest aga sellel salvestisel vähemalt otsesõnu ei räägita.

Äripäev tegi videointervjuu Oleg Ljadoviga eelmise nädala kolmapäeval ehk päev enne seda, kui keskkonnaminister Tamkivi väljastas Kiviõli Keemiatööstusele põlevkivi kaevandamise loa Eesti põlevkivimaardla Põhja-Kiviõli uuringuväljal. Kaevandamisloa väljastamise vastu on olnud mäeeraldise alale jäävate kinnistute omanikud. Ljadovi sõnul on tõenäoline, et kinnistute omanikud vaidlustavad loa väljastamise kohtus ning järgmise sammuna otsustab valitsus algatada kinnistute sundvõõrandamise.

Tõenäoliselt oli salvestise avalikuks tegemise üheks ajendiks Ljadovil olnud info, et kohe-kohe võib keskkonnaminister kaevandamisloa väljastada.

Ljadovi väitel on Kiviõli Keemiatööstusel praegu pooleli kõnelused ka Eesti Energiaga. Kiviõli Keemiatööstus soovib, et Eesti Energia ostaks Kiviõli Keemiatööstuselt ära nn kolmanda sordi põlevkivi, mida ettevõte ise kasutada ei saa. Ljadovi toodud ja eelmise aasta jaanuaris tehtud salvestisel kõneldakse ka võimalikust tehingust Eesti Energiaga. Ljadov pidi seda tehingut enda kinnitusel vahendama ja kohtus Eesti Energia juhi Sandor Liivega, kuid viimane keeldus Kiviõli Keemiatööstuselt põlevkivi ostmisest. Ljadovi väitel oleks tehingu õnnestumise korral 20 miljonit krooni liikunud Küprosel registreeritud offshore-firmasse, mille andmed ta sai Kiviõli Keemiatööstuse esindajatelt.