Margus Sameli kinnitas Turundusraadio saates ühtlasi, et juulikuus püstitas Eestis ööbivate turistide hulk ka uue auväärse rekordi, sest esmakordselt ajaloos ületas ühe kuu majutuste arv miljoni inimese piiri. „Eesti turismil läheb hästi, meie panus eksporti on tublisti suurem kui põllumajandusel," rääkis Sameli. Talle valmistab rõõmu ka see, et Eesti on turistide arvult ja ekspordimahult eespool nii Lätist kui Leedust. Ning et me oleme Soomest vaid kaks ja Norrast kolm korda väiksemad turismitegijad.

Rikkamad soomlased ega venelased satuvad harvem Eestisse

Ometigi pole kõik nii roosiline kui ilusad numbrid näitavad. Sameli sõnul on väga mitmeid kohti, kus EAS näeb arenguvõimalusi.

Näiteks ei kasva turistidest mahajääv rahakogus sama kiiresti kui turistide arv. Mis tähendab, et meil pole piisavalt häid tooteid ja meieni ei jõua alati vajalikul jõukustasemel turiste. Sameli tõi välja, et kui Eestit külastavad soomlased on keskmisest madalama ostujõuga turistid, siis mujale Euroopasse suunduvad soomlased on rahakulutajate kõige teravaimas tipus. Samuti ootaks ta, et Eestisse saabuvad vene turistid võiks natuke rohkem oma rahakotisuud paotada. Vähemasti natukenegi nende Venemaa kodanike poole, kes Lõuna-Prantsusmaal aega veedavad.

Soomlasi ei rahulda Eesti SPAd

Margus Sameli sõnul on Eestil lähiajal plaanis kasvatada riikide arvu, kus aktiivset riigi tutvustamist ette võtta, nii rikkama Euroopa kui Aasia suunal, kuid üks olulisemaid prioriteete on siiski soome turistite arvu stabiilsena hoidmine. Sest soomlasete osakaal meie koguturismis on üle kolmandiku ning väiksemgi langus annab teravalt tunda. Just seepärast käib Sameli ka kord kuus kohtumas Soome reisifirmadega, et peilida välja kõik aspektid, mis soomlastele Eestis ei meeldi.

Üks sellistest murekohtadest on meie SPAde pakutavate pakettide mittevastavus soomlaste ootustele. Näiteks ei ole meie põhjanaabrid rahul, et neile pakutakse ühes päevas mitmeid lühikesi protseduure, mis nad justkui sunnismaistena SPAdesse pikkadeks päevadeks kinni liimivad. Tegelikult tahaks soomlased end tunda palju vabamalt, käia ringi ja näha rohkem ning asendada paarikümneminutilised massaažid palju pikemate protseduuriga. Et siis muul ajal ümbruskonnas rahulikult ringi vaadata.