Financial Times'i ja PricewaterhouseCoopers'i poolt läbi viidud aasta 2000 ülevaates maailma edukaimate ettevõtete kohta selgub, et kolmandat aastat järjest on maailma edukaimaks ärijuhiks valitud General Electric'si tippjuht Jack Welch.

Läesoleva aasta juunist septembrini jälgiti rohkem kui 720 maailma tippjuhi tegevust ning neil paluti nimetada ettevõte, millist nad oma majandusharus maailmas kõige kõrgemalt hindavad ja edukaim ärijuht.

Esmakordselt küsiti iga-aastases ülevaates tippjuhtidelt ka seda, millised ettevõtted on nende meelest liidripositsioonidel viie aasta pärast.

Tippjuhid hääletasid ülekaalukalt GE poolt, andes ettevõttele sama palju hääli kui järgmistele kahele ettevõttele Microsoft'ile ja Sony'le kokku. Siiski on toetus Microsoft'ile ülevaadete tegemise algusest saadik pidevalt kasvanud ja ennustatakse, et aastaks 2005 on Microsoft GE asemel esimesel kohal.

Microsoft'i President Bill Gates on kolmandat aastat järjest maailma edukaimate ärijuhtide seas teisel kohal, kolmandana järgneb talle IBM'i juht Lou Gerstner.

Virgin'i Richard Branson on Euroopa ärijuhtide liider, olles tõusnud eelmise aasta 21lt kohalt viiendaks käesoleval aastal, kuigi Virgin ise jäi tippettevõtete pingereas kõigest 28ndaks. Nokia ja DaimlerChrysler on juhtivad Euroopa ettevõtted, hoides vastavalt 11ndat ja 12ndat kohta.

Aasia ettevõttetest on juhtivad Jaapani Sony kolmandal kohal ja Toyota kuuendal kohal ning Aasia ärijuhtide liider on Sony Nobuyuki Idei üheteistkümnendal kohal. Ennustatakse, et Nokia ja Sony säilitavad järgmise viie aasta jooksul oma juhtpositsioonid vastavalt Euroopas ja Aasias.

Edukaim uustulnuk on Cisco Systems ja tema tippjuht John Chambers. Mõlemad mitte ainult ei ole aastal 2000 esmakordselt ülevaates sees, vaid on kohe jõudnud ka esikümnesse, kusjuures Cisco tuli edukaimate ettevõtete seas seitsmendale kohale ja John Chambers edukaimate ärijuhtide hulgas neljandaks.

Prognooside kohaselt liigub Cisco pingereas ettepoole, olles kolmas aastal 2005.

Teine edukaim uustulnuk on Hewlett-Packard`i Carly Fiorina, kes olles 29ndal kohal, on esimene naine tippärijuhtide seas. Teistest uutest tulijatest edukaimate ettevõtete pingereas on Nike 18ndal kohal, talle järgneb Vodafone 21. kohal.

Time Warner'i Ted Turner on kolmeteistkümnes ja Vodafone'i Chris Gent on kuueteistkümnes on esmakordselt edukaimate ärijuhtide hulgas.

Käesoleva aasta kõige silmapaistvam majandusharu on ülevaate järgi infotehnoloogia. Esimesest 50st edukaimast ettevõttest 10 on IT ettevõtted. Masinaehitus, mis eelmisel aastal oli esikohal, on sel aastal teine, olles esimeses 50s esindatud kaheksa ettevõttega, järgneb finantsteenuste sektor kuue ettevõttega.

Prognooside kohaselt domineerib IT sektor jätkuvalt viie järgmise aasta jooksul, olles esimese 50 seas esindatud 12 ettevõttega, kusjuures viis neist on esikümnes.