Horvaatia eraldus ja iseseisvus Jugoslaavia Föderatiivsest Sotsialistlikust Vabariigist Horvaatia iseseisvussõja (1991–1995) tulemusel. 1. juulist 2013 on Horvaatia Euroopa Liidu liige.

Riigis elab 4,1 miljonit inimest.

Riigi majandus tugineb peamiselt teenustele- teenused annavad riigi sisemajanduse kogutoodangus(SKT) 70%. Peamine majanduse vedur on turism. Maailmapank märgib, et mullu kasvas turism 11%. Samuti on suhteliselt tugev sisetarbimine.

Pärast finantskriisile järgnenud kuue aasta pikkust surutist jõudis Horvaatia 2015. aastal taas majanduskasvuni. Eelmisel aastal kasvas riigi majandus 2,8%, kuid kasv on väiksem kui 2016. aasta 3,2%. Selle aasta kasvuks oodatakse 2,6%.

Maailmapank märgib aga oma ülevaates, et kasvupotentsiaal on madal ning majandus on haavatav, sest riigi võlakoormus on suur nii avalikus kui erasektoris, hõivatuse määr on madal ning elanikkond vananeb.

Maailmapank toob välja, et Euroopa Liidu siseturule pääs on avanud Horvaatia majandusele pääsu globaalsesse väärtusahelasse ning riigi turismisektor tunneb ennast väga hästi. Sellele vaatamata ei ole riik jõudnud kriisieelsele tasemele: sisemajanduse kogutoodang on umbes 1% võrra madalam kui enne kriisi ning noorte tööpuudus on kõrge- umbes 33%.

Miks peaks Horvaatiat külastama?
Eilne jalgpallimatš on Horvaatia turismifirmadele ja hotellidele andnud hea võimalusele riiki sotsiaalmeedia kanalites reklaamida. Siin on viis põhjust, mida Horvaatia hotellid ja turismifirmad on peamiste riiki tutvustavate põhjuste, huvitavamate faktide ning tõmbekohtadena välja toonud:

Zlatni Rati rand
Maailma üks kuulsamaid puhkusekohtasid on Aadria mere Brači saarel. Zlatni Rati randa nimetatakse pea alati, kui jutt käib maailma huvitavamatest, ikoonilisematest ja kaunimatest randadest.

Foto: Blue Sun Hotels

Dubrovnik
Inglise poeet Lord Byron oli esimene, kes kirjeldas Dubrovnikut kui „Aadria mere pärli“. Tegemist on pea 100% säilinud keskaegse linnaga. Linn on olulist lisapopulaarsust kogunud, sest just siin on filmitud Troonide Mängu mitmed hooajad.

Foto: Blue Sun Hotels


Punta Rata rand
Ajakiri Forbes valis Horvaatia ühes populaarsemas suvituskohas Brelas (Spliti-Dalmaatsia maakonnas) asuva ranna maailma kümne kaunima sekka.

Foto: Blue Sun Hotels

Nikola Tesla
Leiutaja, elektri- ja mehaanikainsener ning füüsik, keda peetakse üheks tähtsamaks panustajaks elektri kasutuselevõttu ärilisel eesmärgil. Ta sündis Horvaatias ning emigreerus USAsse. Just temast inspireerituna pani Elon Musk oma firmale nime.

Foto: Wikipedia

Lips
Lipsu hakati Horvaatias kandma juba 16.sajandil. Napoleoni armee Horvaatia sõdurite ebatavalist riietuse osa märkas üks prantslane, kes andis sellele nimeks „cravat“ ning aitas sellel saada maailmakuulsaks endast lugupidava mehe sümboliks.

Foto: Ties.com

Dalmaatsia koer
Horvaatia on Dalmaatsia koera kodumaa. Kirikukroonikate kohaselt on tõug pärit Vahemere piirkonnast ja eelkõige Dalmaatsia ranniku lähistelt.

Foto: Shutterstock