„Meil on väga hästi läinud, aga nähes siin linnapeal üleüldist pilti, siis on keeruline pigem – tundub, et platsidel on veel palju puid järgi,” rääkis Rescoval OÜ juht Reijo Metsaoja. Tema ettevõte müüb Tallinnas ja selle lähiümbruses kokku 15 müügiplatsil ühe konkreetse, Kuivaleski kuusetalu puid. Kuivaleskis on kuuseistandus olnud 2001. aastast saadik, Rescoval OÜ on nende kuuski Tallinnas edasi müünud viimased 13-14 aastat.

„Eks see oleneb ilmast ka väga palju. Kui vihma sajab ja tuul puhub sulle korralikult näkku – eelmise nädala näide –, ega siis keegi neid kuuski ostma ei tule ka,” märkis Metsaoja. Tema sõnul teeb selline olukord ka plaanitud müügigraafikus püsimise keeruliseks. „Kuigi laupäeva hommikul oli veel tõsine hirm – sest eelmine nädal oli sünge seis nii ilmade kui müükide poolest –, aga nädalavahetus päästis meid välja ja sellega saime ka järje peale,” põhjendas ta.

Ettevõte müüb kuuski nii kaubanduskeskuste ja kodupoodide juures, aga ka ekstra selleks tehtud müügiplatsidel, kus on tagatud kriitilise hulga inimeste liikumine. Sellisteks kohtadeks on näiteks Tabasalus Killustiku plats, kus ei ole midagi lähedal, ning Pirital Merivälja tee ääres asuvas rannaparklas.

Käive võib kümnendiku või viiendiku võrra langeda

Just kehvade ilmaolude tõttu võib sel aastal Rescoval OÜ kuusemüügi käive jääda 20% võrra eelmisele aastale alla. „Eelmisel ajal oli meil samal ajal täna juba kuused otsas ja panime otsast platse kokku. Täna me veel müüme ja homme ka veel suuremal osal platsidel müüme,” ütles Metsaoja. Tema sõnul on olnud ka aastaid, kus nad on saanud juba 22. detsembril kõik platsid kokku pakkida.

Lumeta talve negatiivset mõju kuusemüügile kinnitab ka Artiston OÜ juht Tarmo Vahter. „Pean möönma, et seoses sellega, meil on jõulud sarnased jaanipäevaga, on mõned kunded ilmselt tulemata jäänud ja ilmselt mõned puud jäävad seetõttu rohkem meile kätte,” rääkis ta. Samas märkis ta, et iseenesest midagi hullu ei ole ja seda hirmu, et pooled puud neile kätte jääks, ka ei ole.

„Muidugi, me müüme 31-ni – ja igal aastal me oleme müünud Tallinnas 31. detsembrini –, siis meil ongi puid 31-ni ja natuke jääb järgi, ” lisas Vahter. Erinevalt Rescovalist, kes tegutsebki ainult Tallinnas ja selle lähiümbruses, müüb Artiston üle-eestiliselt. Kokku on ettevõttel umbes 40-50 müügiplatsi, neist kolmandik on pealinnas.

„Kui ma võrdlen neid kohtasid, kus me oleme ajalooliselt müünud ja kus me müüme ka sel aastal, siis ta ei ole väga suur tagasilöök. Ma arvan, et me räägime võib-olla 5%, mõnes kohas võib-olla 10% [käibelangusest],” sõnas Vahter. Peamiselt arvab ta, et kuuse jätavad sel aastal ostamata need inimesed, kelle jaoks see on tavaliselt emotsiooniost – tore on, kui ta olemas on, aga midagi ei juhtu, kui ka ei ole.

Ehituspoodide keti Bauhof aia kategooria juhi Andres Õunmaa sõnul on aga neil sel aastal kuuskede müük läinud hästi. „Oleme tänaseks müünud ligi 6000 jõulupuud, kusjuures kolmandiku sellest moodustavad harilikud kuused,” rääkis ta. Ülejäänud 2/3 moodustavad nulud, kuna neil püsivad tavapärase kuusega võrreldes okkad kauem küljes.

Ühtlasi tõi Õunmaa välja, et aastate võrdluses näevad nad sel aastal keskmiselt 10% müügikasvu kunstkuuskede osas. „Kui varasematel aastatel oli eluspuude osakaal kogumüükidest kõrgem olnud, siis tänaseks jagunevad müügimahud juba üsna võrdselt,” märkis ta. Ka tuleb arvestada, et Bauhofi kuused on täna turul kõige odavamad, veel eelmisel nädalal tegid nad suure sooduskampaania.

Lähevad elevantidele toiduks või matusepärgadesse

Need kuused, mis aga kuusemüüjatele kätte jäävad, lähevad valdavalt Tallinna Loomaeda. „Suuri jääke meile pärast pühi kätte jääda ei tohiks,” lausus Bauhofi aia kategooria juht. „Varasemalt oleme kättejäänud kuused andnud aga näiteks loomaaiale,” sõnas ta. Lõpliku realiseerimise otsuse teeb aga Bauhof tavaliselt alles jaanuaris, kui ka vene sihtgrupi pühad on läbi saanud.

„Meie jääk on reeglina paar protsenti, see on nii pisike. Tavaliselt läheb see loomaaeda elevantidele või siis lillepoodidesse, kus neist tehakse matusepärgasid. Kuna mul endal on tuttavad, kes tegelevad selliste asjadega, siis alati saavad ära realiseeritud kõik jäägid,” rääkis ka Rescoval OÜ juht Reijo Metsaoja.

Kuigi ettevõte paneb pärast 24. detsembrit enamuse müügiplatsidest kokku, jätkub kuni aasta lõpuni jõulukuuse müük veel ühe, Kolde Selveri juures asuval platsil. Sealgi on arvestatud sellega, et Vene traditsiooni järgi toimuvad jõulud alles pärast aastavahetust. „Seal me realiseerime oma jäägi hästi minimaalseks,” rääkis Metsaoja.

Seda, et neilegi on Tallinna Loomaaed hea koht, kus alles jäänud kuuski realiseerida, kinnitab ka Artiston OÜ juht Tarmo Vahter. „Me oleme viimased aastad saanud, jah, loomaaiaga väga head koostööd selles vallas teha ja mul on väga hea meel selle üle – siis meil ei lähe midagi kaduma, vaid need kolme-, nelja- või viietonnised elevandid saavad nad ära konsumeerida,” märkis ta.

„Olen ise ka näinud, kui elevant hakkab seda kahemeetrist kuuske järama – siis isegi tüvi süüakse ära, alumine meeter jääb ainult järgi,” kirjeldas ta. Samas tõi Vahter välja, et nemad pole alles jäänud jõulupuid mitte ainult elevantide juurde viinud, vaid ka mõnede teiste loomade juurde viinud, näiteks on nulgusid kasutatud puuride vooderdamiseks. Allesjäänud kuused lähevad loomaaiale üldjuhul tasuta.