Ja kuna söömine pole midagi, mida saaks vältida, siis on siin mõned sammud, mida saad järgida, vahendab MSNBC.

1. Söö kodus

Väljas söömine on kallis harjumus. Peaaegu ükskõik millist restoranitoitu saab teha ka kodus palju soodsama hinnaga. Sinna alla käib ka hea kohvi. Erandiks on kiirtoit, aga selle toidu pikaajaline mõju tervisele kaalub üles lühiajalise säästu.

2. Tee ostuplaan

Kui sa lähed poodi ja lihtsalt ostad asju, mis silma jäävad, on küllalt tõenäoline, et sa kulutad enam kui vaja. Kulude vähendamiseks on mõttekas enne kodust lahkumist teha ostunimekiri. Planeeri oma menüü nädal aega ette ning kirjuta üles asjad, mida nende roogade tegemiseks vaja on. Ära tee impulssoste.

3. Ole tähelepanematu

Toidupoed on kujundatud selliselt, et esmatarbekaubad on kõige taga — seda lootuses, et teekonnal piimani ostad sa vahepeal veel midagi. Kui sa teed ostunimekirja ja püsid selle juures, ei sega sind ahvatlus, kui sa pead piimani jõudmiseks käima mööda kartulikrõpsude letist.

4. Söö enne poodiminekut

Kui sa oled näljane ja jalutad kohta, mis on täis toitu, on tõenäoline, et sa täidad oma ostukorvi mittevajalike asjadega, mis tunduvad ahvatlevad.

5. Väldi valmistoite

Meile meeldib mugavus. Valmistoitu on lihtne osta, kuid mõned nendest tulevad krõbeda hinnaga. Selle asemel, et osta salat, osta koostisained ja valmista salat ise. Sama kehtib ka purgitoitude, eelküpsetatud pirukate jms. kohta.

6. Ära osta pudelivett

Kui sa ei suuda juua kraanivett, osta veefilter. Joogivee hind väheneb märgatavalt ja lisaks pole probleemi tühjade pudelitega.

7. Võimalusel ära võta lapsi poodi kaasa

Näljased, väsinud ja nõudlikud lapsed pikendavad poes veedetavat aega. Iga lisaminut poes aga suurendab impulssostude tõenäosust — näiteks kommid ja mänguasjad, mis hoiavad lapsed vaiksena sellal kui sina toitu ostad.

8. Kasuta kliendikaarte

Kui poel, mida tihti külastad, on kliendikaart, kasuta seda. Tihti kaasneb sellega kas teatav protsent allahindlust või laiem valik soodushinnaga tooteid.

9. Vaata alla

Tihti paigutavad poed kallimad asjad silmade kõrgusele. Samuti pea meeles, et poe soodsamad omatooted on tihti valmistatud samas tehases, kus kaubamärki kandvad tooted.

10. Väldi riiulite otsi ning kassade juures asuvaid lette

Riiulite otstes asuvad tooted ei pruugi olla soodsamad — tihti leiad soodsama variandi sootuks riiulite vahelt. Samuti väldi kiusatust osta kassa juures nätsu või ajakiri.

11. Võrdle poode ja hindu

Mõnedel tarbijatel on ühikuhinna arvutamisega raskusi, kuid Eestis on ühiku hind liitri kaupa välja toodud (tõsi, kui mõne hinnasildi peal on ühik toodud pakina, siis kõrvalasuv hinnasilt võib pidada ühikuks hoopis pakis asuvat üksiktoodet).

12. Jälgi sooduspakkumisi

Sooduspakkumised on hea võimalus säästmiseks — siis, kui sul seda toodet tõesti vaja on.

13. Asenda retsepti koostisosi, planeeri menüüd

Kui sul on mõni kallis asi, mis esineb su lemmiktoitudes tihti, siis asenda see odavamaga. Reeglina ei lähe ühe toidukorra sisse ära kogu pakk toiduainet, seega võid planeerida menüü sarnastest koostisosadest, et kogu toit siiski söödud saaks.

14. Hoia piisavalt varusid

Hästi varustatud köök tähendab, et sul ei saa põhitoiduained otsa, mis omakorda annab pikemat planeerimisaega — pole vaja esimesse ettejuhtuvasse poodi tormata.

15. Käi poes harva

Poeskäikude arvu vähendamine vähendab ka impulssoste ning hoiab kõvasti kokku aega.

16. Maksa sularahas

Raha nägemine muudab selle väärtusest teadlikumaks. Plastikkaart seevastu ei tekita sellist tugevat seost.