Kokku taotles pääsukesemärki 80 toodet, kuid taotlused rahuldati pärast kvaliteedikontrolli 68 tootel, ütles BNS-ile EPKK spetsialist Ave Lukas.

Tema sõnul said kõige rohkem kodumaise tooraine kasutamist ja kvaliteeti näitava pääsukesemärki piimatooted, kokku 29 toodet, järgnesid aedviljatooted 20 tootega ja lihatooted 17 tootega. Lisaks sai pääsukesemärgi kaks kalatoodet.

Ta lisas, et tootjad võivad pääsukesemärgiga tooteid märgistada neljapäevast, kuid kauplustest on märgistatud tooteid saada nädala pärast.

Tema sõnul oli pääsukeskemärgi taotlejaid üllatavalt palju.

Põllumajandusminister Ivari Padari sõnul saavad kvaliteedimärgist kasu kõik — tootjad, kauplejad ning eelkõige tarbijad.

Padar avaldas lootust, et neljapäeval esmakordselt väljaantav pääsukesemärk saab tarbijale kiiresti tuttavaks ning ettevõtjatele on auasi selle märgi saamine toodetele.

Pääsukesega päritolu- ja kvaliteedimärk annab EPKK toodetele, mille põhitooraine on täielikult kasvatatud Eestis ja mis on edukalt läbinud range hindamise.

Lisaks pääsukesemärgile jääb kasutusele ka juba kaks aastat kasutusel olnud ristikheina kujutisega märk, mis näitab toiduaine Eestis valmistamist ja kõrget kvaliteeti, kuid sellega tähistatud kauba tooraine võib olla imporditud.

Ristikheina märki on antud seni 199 tootele ja neljapäeval said selle veel kaheksa toodet.