“Igale ettevõttele on kümne protsendi müügitulu kaotus väga suur löök. Täpselt samamoodi on PKC lahkumine Läänemaale väga suur probleem,” võrdles ta. “Üks oluline tööandja lahkub ja sellest on väga kahju.”

Huul täpsustas, et PKC Eesti, sealhulgas Haapsalu tehas, on registreeritud Harjumaale, ja seega pole 10 protsenti täpne, vaid hinnanguline maht, mis on arvestatud ettevõtte müügitulu ja Haapsalu tehase töötajate suhtarvu pealt.

PKC Eesti oma Haapsalu juhtmetehasega on Huule sõnul kõige suurem maakonnas tegutsev ettevõte nii müügitulu kui ka töötajate arvu poolest.

2013. aastal oli PKC Eesti müügitulu 45,7 miljonit eurot, sellest üle 99% oli eksport.

“PKC saabus Haapsallu sel ajal, kui kehtis regionaalpoliitiline investeeringusoodustus. Nüüd, kui seda enam pole, profileerivad paljud ettevõtted kogu Eestis tootmist ümber,” ütles Huul.

“Inimeste ootus palgatasemele järjest suurenes ja Tallinna lähedus mõjutas,” sõnas ta. “Odava töö jaoks hakkame liiga kalliks muutuma. Kui hinnale on surve, tuleb otsida targemat tööd.”

Huule sõnul kaalus PKC Haapsalu juhtmetehase sulgemist ka paar aastat tagasi, kuid otsustas siiski tehase tööle jätta.

Läänemaa Arenduskeskus asub nüüd kindlasti aktiivselt otsima investorit, kellele selline hulk vaba tööjõudu ära kuluks, lubas Andres Huul.

“Jagame infot investoritele, suhtleme, kohtume, saadame meile. Mõtleme läbi, kellele võimsamalt infot pakkuda ja loodame heale õnnele, et juhtub just keegi olema, kellel selline vajadus on olemas,” ütles ta.