Eestis on tuulegeneraatoreid püstitatud vaid saartel. “Eesti on looduslikult heas kohas, paremas kui Poola,” ütles REG direktor Lars Mach. Saksamaal tuuleenergeetikaga kuus aastat tegelnud Mach juhtis Poolas hiljuti 12 MW tuulefarmi püstitamist.

Valdur Tiit märkis, et Saksamaal toodetakse tuule abil juba kaks korda rohkem energiat, kui Eesti kokku tarbib.

Teisipäeval tutvustas Eestis registreeritud ning Taani ja Saksa oskusteabel rajanev REG Lääne maavalitsuses oma plaane.

Kõigepealt tahab firma püstitada kaks tuulegeneraatorit- ühe 250, teise 900-kilovatise võimsusega. Nende abil uuritaks, kuidas Läänemaa tuuleenergia tootmiseks sobib ning kuidas kohalikud elanikud ja ettevõtjad sellise energia vastu võtavad. Soodsate tulemuste korral võtab REG ette terve tuulefarmi ehituse.

“Looduskaitsjad vaevalt projekti vastu on,” arvas Valdur Tiit. “Pigem võivad vastu olla kohalikud. Arvatakse, et tiivik müriseb hirmsasti.”

See on Tiidu sõnul eksiarvamus. “Aeglaselt keerlev tiivik teeb väga vaikset vihinat, mis kaob looduse häälte sisse täitsa ära.”

REG plaanib projekti rahvale laiemalt tutvustada ning seda ka jagada. Valdur Tiit leiab, et kohalikele on osavõtt projektist võimalik ja isegi väga vajalik.

“Tuulefarmi haldamiseks loodavas firmas pakume kõigile osalust. Kindlasti teeme ka Fortumiga koostööd,” rääkis Tiit.

Lääne Elu kirjutas, et kahe proovigeneraatori ehitust tahaks firma alustada juba tänavu. “Nii kiiresti kui vajalikud paberid korda saadakse, sõnas Tiit. Tuulikute võimalikke asukohti täpsustatakse.