“Minu isiklik seisukoht on, et pankadele antud pakkumiste tähtaega, mis lõppes eelmise aasta lõpus, ei tuleks pikendada. Järeleandmisi pankade sündikaadile käesoleva läbirääkimiste etapi juures ei ole minu arvamuse kohaselt õige teha. See puudutab ka Eesti Põlevkivi varasid,” märgib Laar neljapäeval ametiühingutele saadetud vastuses.

Samas kirjutab Laar, et Narva Elektrijaamade erastamise juhtkomitee arutab elektrijaamade vähemusaktsiaid erastada sooviva NRG Energy täiendavat pakkumist oma tulevase osaluse pantimiseks laenu tagatisena 9. jaanuaril.

“Läbirääkimiste sisulise vedamise ülesanne lasub läbirääkimiste juhtkomiteel, kuhu kuuluvad AS Eesti Energia ja AS Eesti Põlevkivi juhtkonna liikmed. Eesti poole juhtkomitee liikmeks on juba oma ametisse nimetamise ajast olnud AS Eesti Põlevkivi juhatuse esimees Mati Jostov,” märgib Laar.

Erastamise käigus Narva Elektrijaamade uuendamiseks võetava laenu novembris sõlmitud mandaadileping lõppes aastavahetusel.

Eesti Energia ja NRG Energy esindajad on kinnitanud valmisolekut mandaadilepingu pikendamiseks, kuid pole jõudnud ühisele seisukohale pankade esitatud täiendavate nõudmiste osas.

Seisukohtade kooskõlastamine jätkub järgmisel nädalal, kui NRG ettepanekuid ühise seisukoha kujundamiseks hakkab arutama elektrijaamade erastamiskõneluste Eesti poole juhtkomitee. Laenu korraldamise eest vastutab NRG Energy ning selle ebaõnnestumine võib tähendada ka kogu erastamistehingu nurjumist.

Laar teatab vastuseks ametiühingute järelepärimisele kaevurite saatuse ja sotsiaalsete garantiide osas, et valitsuse tegevus on olnud suunatud põlevkivienergeetika jätkusuutlikkuse tagamisele. Kõige kindlamaks tagatiseks põlevkivitööstuse tulevikule on tema kinnitusel investeerimine Narva elektrijaamadesse, mis tarbivad ligikaudu 80 protsenti toodetavast põlevkivist.

Põlevkivisektori restruktureerimise kava ning Eesti Põlevkivi ja Narva Elektrijaamade töötajatele sotsiaalsete tagatiste pakkumiste vajadust ei muuda Laari kinnitusel ka elektrijaamadesse strateegilise investori kaasamise ebaõnnestumine.

Eesti Põlevkivitöötajate Ametiühingu Liidu juht Maido Agur kinnitas neljapäeval BNS-ile, et peaministri vastus ametiühingu pöördumisele rahuldab ametiühingut täielikult ja seega mingeid protestiaktsioone kavas pole.