„Antud gaasitoru ei anna midagi Eestile ega ka kogu Euroopale juurde, küll aga suurendab see keskkonna- ja julgeolekuriske,“ ütles Laar.

IRLi fraktsioon ei toeta uuringuteks loa andmist

IRLi parlamendifraktsioon teatas täna, et ei poolda firmale Nord Stream AG keskkonnauuringuteloa andmist kavandatava Vene-Saksa gaasijuhtme Eesti majandusvööndis.

„Mis aga puutub taotlusesse uuringute teostamiseks, siis peaks valitsus selle tagasi lükkama, kasvõi juba seepärast, et erinevalt Nord Streami kinnitustest puudutavad need ka Eesti territoriaalvett," lausus Laar.
IRLi fraktsioon otsustas ka esitada ettepaneku arutada gaasijuhtme rajamise kava riiklikult tähtsa küsimusena võimalikult kiiresti riigikogu saalis.

Vene sõjavägi gaasitoru turvama

Otsuse kujundamisel võttis fraktsioon arvesse ka akadeemik Endel Lippmaa seisukohti. Akadeemik rõhutas, et uuringutaotlusele eitava vastuse andmist lihtsustab tõik, et ükski Euroopa Liidu riik ega ka Vene Föderatsioon pole riiklikul tasemel Eesti poole pöördunud gaasitoru praeguse kooskõlastatud trassi muutmiseks.

„Ühtlasi annab uurimisloast keeldumiseks aluse Eesti majandusvööndi seadus, mille kohaselt võidakse uurimisloast keelduda, kui uurimisplaan näeb ette puurimist mandrilaval.”

Lippmaa sõnul mõjutaks gaasitoru võimalik plahvatus kõiki (Läänemere-äärseid riike – toim.), sest sellise plahvatuse energia on kolossaalne. „Nord Streami soovile järeleandmine toob ilmselt kaasa ka Rootsi soovi ehitada teenindusplatvorm mitte Rootsi majandusvetesse, vaid Vilsandi või Sõrve sääre lähistele.

"Kui paljud meie inimestest soovivad seda ohtlikku asja Sõrve Sääre või Vilsandi vahetusse lähedusse," küsis Lippmaa. „Ei maksa unustada, et see on militariseeritud objekt, mida valvavad Gazpromi väeosad ja Vene Föderatsiooni laevastik," sõnas Lippmaa.