Piimatööstusettevõtted kardavad AS Lacto pankrotti, mis võib nende hinnangul kaasa tuua suurettevõttest sõltuvate väiketootjate pankrotiahela.

Tulundusühingu E-Piim juht Jaanus Murakas ütles, et Lacto on E-Piimale 91 000 krooni võlgu. “See summa pole küll suur, kuid sellest võib siiski järeldada, et suurtööstus võib peagi uksed sulgeda,” lisas ta.

“Kui ettevõte ei jõua alla saja tuhande krooniseid võlgu maksta, on see selge näit, et rahadega on väga halvasti,” tõdes Murakas. Tema sõnul on E-Piima viimase kuu jooksul üle tulnud umbes kümnendik Lacto varustajatest.

konkurent annaks firma võlausaldajatele. Murakase hinnangul peaks Lacto tegevus ning juhtimine olema juba ammu võlausaldajate käes, kuna ettevõtte võlgnevused ulatuvad saja miljoni kroonini.

Lacto pankroti puhul lõikaksid sellest kasu teised piimatööstusettevõtted, kuna piima ületootmise tagajärjel kukub selle hind. “Lõpptarbijad hinnamuutust ei tunnetaks. Tulu läheks jaekaupmeestele,” sõnas Murakas.

Eesti Piimaliidu ning Tallinna Piimatööstuse juhatuse esimees Neeme Jõgi ütles, et piimandussektori seisukohast oleks Lacto ärakukkumine korralik karuteene, mis annaks valusa löögi väiksematele piimatootjatele.

“Eestis on praegu selgelt piima üle ning kui Lacto ühel päeval uksed kinni paneb, jääks seda veelgi rohkem üle,” ütles Jõgi. Tema sõnul tähendaks selline stsenaarium survet piimahindade langetamisele ja kahju põllumeestele.

Lacto võlausaldajate soovimatust probleemidest avalikult rääkida võib Jõgi sõnul põhjendada majandushuvidega, sest keegi ei soovi tekitada suurt kära. “Kui elevandid hakkavad majast välja jooksma, lähevad nad koos uksepiitade ja aknaraamidega ning kogu maja vajub kokku,” ütles Jõgi.

AS-i Lacto nõukogu liige Randar Tamm ütles, et ette-võttel on praegusel hetkel probleem küll olemas, mis aga ei tähenda püsivaid makseraskusi. “Meil on olemas tooted ning turg, mistõttu raskused on ajutise iseloomuga,” tunnistas Tamm.

Viimase paari nädala jooksul on Lacto võlausaldajate ees 21 miljoni krooni ulatuses võlgu likvideerinud ning 14 miljoni krooni eest on graafikujärgseid võlgu veel tasuda. “Kõigi võlgade osas on meil olemas kokkulepped ning vastavalt nendele toimub võlgade kustutamine,” lausus ta.

iga ettevõtte saab pankrotti ajada. Tamme kinnitusel pole vastupidiselt ajakirjanduses levitatud infole Lactol pankrotiohtu. “Kui on ühiskondlik kokkulepe, võib mis tahes ettevõtte pankrotti ajada,” lausus Tamm.

Tema hinnangul võiks pankrot olla kasulik Tallinna Piimatööstusele, kes võib olla ka Lacto-vastase propaganda taga. “Tallinna Piimatööstusel on tooraine varumiseks Lactoga üks piirkond. Samas on Tallinna Piimatööstusel kõige kallim tööjõud, tootmine ning suuremad kulutused tooraine varumisel,” selgitas Tamm.